Vsak tretji otrok v novozelandskem socialnem varstvu je bil žrtev zlorabe

Svet 24. Jul 202417:07 1 komentar
Svojci so se pred objavo poročila zbrali pred novozelandskim parlamentom
Svojci so se pred objavo poročila zbrali pred novozelandskim parlamentom (Foto: AAP/REUTERS)

Okoli 200.000 otrok, mladostnikov in ranljivih odraslih, ki so bili zadnjih 70 let na Novi Zelandiji v socialnem varstvu v državnih in verskih ustanovah, je bilo žrtev zlorab, je v danes objavljenem poročilu ugotovila preiskovalna komisija. Predsednik novozelandske vlade Christopher Luxon se je opravičil in napovedal reforme.

Predsednik vlade Christopher Luxon je dejal, da je to “temačen in žalosten dan v zgodovini novozelandske družbe” in obljubil, da bo njegova vlada preučila 138 reformnih priporočil, ki jih je podala leta 2018 ustanovljena komisija. Vlada se bo žrtvam uradno opravičila 12. novembra, je še napovedal po poročanju britanskega BBC, dejal pa, da še ne more sporočiti višine odškodnine za žrtve.

Kraljeva preiskovalna komisija o zlorabah v socialnem varstvu je v končnem poročilu po šestletni preiskavi ugotovila, da je bilo “po ocenah od približno 655.000 otrok, mladih in ranljivih odraslih, ki so bili med letoma 1950 in 2019 v oskrbi, 200.000 zlorabljenih, še več pa zanemarjenih”.

To pomeni, da je bil skoraj vsak tretji otrok, ki je bil v tem obdobju v socialnem varstvu, žrtev zlorab, kot so posilstvo, električni šoki in prisilno delo, so zapisali avtorji in poudarili, da pričevanja preživelih kažejo, da so bili večinoma žrtve zlorabe ali zanemarjenja od prvega dne. Mlade matere so prisilili, da so svoje otroke dale v posvojitev.

Predsednik novozelandske vlade Christopher Luxon
Predsednik novozelandske vlade Christopher Luxon (Foto: PROFIMEDIA)

Razširjenost zlorab v državnih in verskih ustanovah so avtorji označili za nacionalno sramoto, ki je povzročila nepredstavljivo škodo. Poudarili so, da je veliko oskrbovancev umrlo v varstvu in po njem, ker so storili samomor. Preživeli pa še vedno čutijo posledice zlorab.

V preiskavi jim je skoraj 3.000 žrtev podalo pretresljiva pričevanja o fizičnih, spolnih in duševnih zlorabah v sirotišnicah, rejniških domovih, psihiatričnih bolnišnicah in drugih ustanovah na Novi Zelandiji. Mnoge žrtve so prihajale iz prikrajšanih in obrobnih skupnosti, kot so avtohtoni Maori in tihomorski narodi, ali pa so bile osebe s posebnimi potrebami.

Maori in tihomorski narodi so bili zaradi svoje etnične pripadnosti in barve kože žrtve več fizičnih zlorab, pa tudi rasizma.

Med različnimi okolji socialnega varstva pa so bili spolno najbolj zlorabljeni otroci in odrasli, ki so bili v rejništvu, ugotavlja poročilo.

Pred objavo poročila se je danes pred parlamentom v Wellingtonu zbralo več deset preživelih žrtev. Eden med njimi je za agencijo Reuters poročilo označil za zgodovinsko, saj so jim desetletja govorili, da so si zlorabe izmislili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje