Vse manj priljubljeni japonski premier Fumio Kišida napovedal umik s čela vlade

Svet 14. Avg 202409:18 0 komentarjev
Fumio Kišida
Foto: PROFIMEDIA

Japonski premier Fumio Kišida je napovedal umik s čela stranke in vlade, kar pomeni, da se prihodnji mesec ne bo potegoval za ponovno izvolitev. Že dlje časa beleži padec v podpori, med drugim zaradi naraščajočih cen in številnih škandalov.

Japonski premier Fumio Kišida je danes napovedal, da se na volitvah vladajoče Liberalno-demokratske stranke (LDP) prihodnji mesec ne bo potegoval za ponovno izvolitev na položaj vodje stranke, kar pomeni, da se bo ob imenovanju naslednika umaknil tudi s položaja predsednika vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Na teh volitvah je treba ljudem pokazati, da se LDP spreminja,” je dejal v japonski javnosti nepriljubljeni Kišida in poudaril, da so za dokaz tega potrebne pregledne, odprte in svobodne volitve ter goreča razprava znotraj stranke. “Najočitnejši prvi korak, da pokažemo, da se bo LDP spremenila, je moj umik,” je dodal.

67-letni Kišida premierski stolček zaseda od oktobra 2021, teoretično pa bi lahko na položaju ostal do leta 2025. Že dlje časa beleži padec v podpori, med drugim zaradi naraščajočih cen in številnih škandalov.

Med drugim so decembra lani po aferi glede strankarskih dogodkov za zbiranja sredstev odstopili štirje ministri njegove vlade.

Novembra lani je v želji po soočenju z inflacijo in zmanjševanjem rasti ter dvigu priljubljenosti napovedal sveženj spodbud v vrednosti več kot 100 milijard dolarjev, ki pa niso dale želenih rezultatov.

Zaenkrat ni jasno, kdo bi Kišido lahko nasledil na čelu stranke in vlade. Po navedbah japonskih medijev je kandidatov več. Omenjajo se minister za digitalne tehnologije Taro Kono, ministrica za gospodarsko varnost Sanae Takaiči, nekdanji minister za okolje in sin nekdanjega premierja Šinjiro Koizumi ter nekdanji drugi mož LDP Šigeru Išiba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!