Vse več Hrvatov k nam po zdravilo: pri nas je “shujševalni” Ozempic še na voljo

Slovenija 08. Mar 202314:48 0 komentarjev
Ozempic
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem primanjkuje zdravila Ozempic, ki ga uporabljajo sladkorni bolniki. Vsebuje učinkovino semaglutid, ki se od lanskega leta uporablja tudi za zdravljenje hude debelosti, vendar pa zdravila Wegovy, ki je temu namenjeno, na Hrvaškem ni v prometu. Ker številni zato za hujšanje uporabljajo kar Ozempic, je tega pri naših južnih sosedih začelo primanjkovati. Hrvati zato vse bolj pogosto po zdravilo prihajajo k nam.

Zaloge zdravila Ozempic so v številnih hrvaških lekarnah pošle. Glavni razlog naj bi bila velika priljubljenost zdravila pri tistih, želijo shujšati, poroča Jutarnji list.

V 80 odstotkih naj bi kupci imeli t. i. bele recepte, ki jih lahko izdajo zdravniki specialisti ne glede na svojo specializacijo. Na podlagi takega recepta lahko posameznik zdravilo kupi v lekarni, mesečni odmerek pa stane 150 evrov.

“Res je, trenutno primanjkuje omenjenega zdravila. Po naših informacijah naj bi nove zaloge prispele še ta mesec,” je dejala predsednica hrvaške lekarniške zbornice Ana Soldo. Za N1 Zagreb so pri hrvaški agenciji za zdravila in medicinske proizvode (HALMED) navedli, da bo različnih odmerkov Ozempica primanjkovalo še najmanj do 15. marca.

Na Hrvaškem dve zdravili vsebujeta učinkovino semaglutid. To sta Ozempic in Rybelsus, obe zdravili pa se uporabljata za zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2 (diabetes).

V Evropi je z isto učinkovino registrirano še zdravilo Wegovy, ki se uporablja za zdravljenje hude debelosti, vendar to zdravilo na Hrvaškem ni na voljo.

Semaglutid je učinkovina, ki jo je proizvajalec, dansko farmacevtsko podjetje Novo Nordisk, registriral za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 kot zdravilo z imenom Ozempic. Evropska agencija za zdravila (Ema) je zdravilo leta 2018 odobrila za zdravljenje sladkorne bolezni, leta 2022 pa tudi za zdravljenje debelosti. Za zdravljenje debelosti je registriran pod imenom Wegovy. Učinkovina je v obeh zdravilih ista, torej semaglutid, terapevtski odmerki pa so različni. Wegovy, ki zdravi debelost, ima večji odmerek semaglutida.

Uporabljajo ga za hujšanje

Ozempica po navedbah hrvaške agencije za zdravila primanjkuje zaradi splošno povečanega povpraševanja, ki “je deloma posledica uporabe zdravila izven dovoljenih indikacij tega zdravila”, kar je vplivalo tudi na ponudbo na Hrvaškem. Z odgovorom so pri agenciji za zdravila in medicinske proizvode potrdili, da mnogi zdravilo uporabljajo za izgubljanje teže in niso sladkorni bolniki.

“Vsaka druga uporaba, vključno z nadzorom telesne teže, predstavlja uporabo zunaj dovoljenih indikacij (t. i. uporaba off-label) in vpliva na dostopnost terapije za ljudi, za katere je zdravilo predvideno,” še pojasnjujejo.

Lekarna
BOBO

Slovenske lekarne blizu hrvaške meje opažajo večje povpraševanje

Hrvaški mediji so v zadnjih dneh poročali, da so se številni hrvaški državljani po Ozempic odpravili v slovenske lekarne v bližini meje.

V Obalnih lekarnah so za N1 potrdili, da v zadnjih mesecih opažajo povečano povpraševanje tujih državljanov po zdravilu Ozempic. Po besedah direktorice Katja Gombač Aver se povpraševanje še ni umirilo.

“Zaloge zdravila v naših lekarniških enotah trenutno še zadoščajo običajnemu povpraševanju,” je pojasnila.

V poslovalnicah Dolenjskih lekarn, ki so v bližini Hrvaške, dnevno prejmejo dva klica hrvaških državljanov. Kot je povedala v. d. strokovne direktorice Miroslava Abazović, je v njihovih večjih enotah na zalogi nekaj škatlic 0,5 in 1 mg zdravila, kar zadošča za enega do dva pacienta. “Vse jakosti so pri veledrogerijah trenutno dobavljive,” je dodala Abazović.

Proizvajalec zdravila Novo Nordisk je konec lanskega leta sporočil, da se spopadajo z večjim povpraševanjem od pričakovanega, zato lahko nastanejo motnje v preskrbi.

Janež: Pravila, komu se predpiše zdravilo, so zelo jasna

Zdravilo Ozempic je v zadnjem letu, naprej v ZDA, nato pa tudi drugod po svetu, postalo priljubljeno za pomoč pri hujšanju. Z njim so kilograme izgubljali številni zvezdniki, od Elona Muska do Kim Kardashian, v ZDA pa so poročali o primerih, ko so diabetiki ostali brez zdravila, ker ga je zmanjkalo, drugo zdravilo pa so morali doplačati, saj ga njihovo zavarovanje ni krilo. Lani je Evropska agencija za zdravila zdravilo odobrila tudi za zdravljenje debelosti, in sicer pod imenom Wegovy.

Kot je pred meseci v intervjuju za N1 povedal predstojnik za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana prof. dr. Andrej Janež, so pri nas zelo jasna strokovna priporočila, komu zdravnik predpiše zdravilo.

“Da bi zaradi influencerjev zmanjkalo zdravila za sladkorne bolnike, je neumnost. Poudariti je treba, da razlog za motnje na trgu ni pomanjkanje učinkovine, ampak pomanjkanje plastičnih peresnikov oziroma embalaže. Zdravilo se vbrizga v maščobo na trebuhu s pripomočkom, tako imenovanim peresnikom, ki omogoča natančno in preprosto odmerjanje. Trenutno so globalne motnje v dobavi plastičnih surovin, kar upočasnjuje izdelavo peresnikov.

Dodal je, da lahko, če govorimo o zdravljenju debelosti, semaglutid predpiše diabetolog, endokrinolog, specialist splošne medicine, ki se ukvarja z bolniki s sladkorno boleznijo in debelostjo. “Ta mora potem voditi pacienta. V strokovnih smernicah je jasno zapisano, da je treba po treh mesecih ugotoviti, ali je zdravljenje uspešno, in ga prekiniti, če ni,” je pojasnil Janež.

Preberite še: Naval na zdravilo proti debelosti: “Zdravniška ordinacija ni lepotni salon”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!