Vse več plastike v naših možganih: “Trojanski konj, ki s sabo nosi kemikalije”

Svet 01. Sep 202412:00 1 komentar
Vsebnost majhnih delcev plastike v možganih se je v osmih letih povečala.
Vsebnost majhnih delcev plastike v možganih se je v osmih letih povečala. (Foto: PROFIMEDIA)

Drobne delce plastike so raziskovalci ob obdukcijah zaznali že v mnogih delih telesa, tudi možganih. A vsebnost majhnih delcev v možganih se je v zgolj osmih letih podvojila. Kaj ti podatki pomenijo za naše zdravje?

Raziskovalci so v vzorcih človeških možganov našli več drobnih delcev mikroplastike kot v vzorcih, zbranimi pred osmimi leti. V možganskih tkivih 50-letnikov so zaznali 4.800 mikrogramov plastike na gram. “V primerjavi z vzorci možganov iz obdukcije leta 2016 je to približno 50 odstotkov več,” je za CNN dejal Matthew Campen, profesor farmacije na Univerzi v Novi Mehiki v Albuquerqueju.

Ob tem raziskovalci poudarjajo, da podatki kažejo zgolj na izpostavljenost plastiki, ne zagotavljajo pa tudi informacij o poškodbah možganov, razlaga profesorica farmakologije in toksikologije na Univerzi Rutgers v Piscatawayu Phoebe Stapleton.

“Ni jasno, ali so ti delci tekoči, ali vstopajo v možgane in jih zapuščajo, ali pa se zbirajo v nevroloških tkivih in spodbujajo bolezni. Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi razumeli, kako lahko delci vplivajo na celice in ali ima to toksikološke posledice,” je zapisala v odgovoru za CNN.

Največ majhnih delcev plastike v človeško telo vstopa prek hrane. Lahko pa tudi prek zraka – denimo ob trenju avtomobilskih koles s cestiščem. Raziskava, ki še ni bila recenzirana, navaja, da so vzorci možganov vsebovali 7- do 30-krat več mikroplastike kot vzorci iz ledvic in jeter. Kot pojasnjuje Campen, v možgane vstopajo manjši delci, večji pa ostanejo v jetrih in ledvicah.

V vzorcih so zaznali predvsem vrste plastike, ki se uporabljajo za pripravo plastičnih vrečk, folij in plastenk – ter niso razgradljive.

Mikroplastika
Fotografija je simbolična. (PROFIMEDIA)

“Veliko stvari še ne vemo”

Med mikroplastiko štejemo delce, manjše od petih milimetrov. Bolj nevarna od omenjene je nanoplastika. Njeni delci se namreč lahko naselijo v posameznih celicah, predvsem pa se vežejo z maščobo. Ker možgani vsebujejo okoli 60 odstotkov maščobe, kar je veliko več kot katerikoli drug organ, s tem predstavljajo idealno okolje za naselitev teh delcev.

Čeprav so te vrste plastike našli tudi v srcu, žilah, pljučih, testisih, prebavilih in posteljici, pa je po besedah pediatra Philipa Landrigana pomembno, da ljudi informacija ne prestraši. “Nekaterim vrstam plastike ne morete ubežati. Ne boste dobili mobilnega telefona ali računalnika, ki ne bi vseboval plastike. Vseeno pa skušajte zmanjšati izpostavljenost plastiki, ki se ji lahko izognete, kot so plastične vrečke in plastenke,” je dejal.

“Trojanski konj”

Kljub temu na mestu po njegovih besedah ostaja vprašanje, kaj ti delci povzročijo človeškemu telesu in njegovim organom. “Veliko stvari še vedno ne vemo. Kar lahko z gotovostjo trdimo, je, da so delci mikroplastike kot trojanski konj – s seboj nosijo kemikalije, ki so v plastiki, in nekatere so za nas zelo slabe,” pojasnjuje.

Raziskovalci so pregledali tkiva 92 ljudi, pri katerih so opravili obdukcijo med letoma 2016 in 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje