Vse več primerov opičjih koz v Afriki: bolezen se širi na nova področja

Svet 30. Sep 202416:11 1 komentar
Opičje koze
Opičje koze (Foto: PROFIMEDIA)

Letos so v Afriki našteli nekaj več kot 6.000 laboratorijsko potrjenih primerov opičjih koz, pri čemer so jih 85 odstotkov odkrili v Demokratični republiki Kongo. Te številke pa niso povsem reprezentativne.

Število primerov opičjih koz v Afriki se še naprej povečuje, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je konec tedna objavila poročilo o razmerah. Po številu laboratorijsko potrjenih primerov še vedno prednjači Demokratična republika Kongo, ob tem pa se virusna bolezen širi tudi na nove območja.

Največ primerov opičjih koz v Afriki so doslej zabeležili v DR Kongo, kjer so leta 1970 tudi odkrili prvi primer te bolezni pri ljudeh. Letos so na celini našteli nekaj več kot 6000 laboratorijsko potrjenih primerov, pri čemer so jih 85 odstotkov odkrili v omenjeni državi.

WHO ob tem opozarja, da te številke niso povsem reprezentativne, saj je obseg testiranja tako v DR Kongo, kjer naj bi s cepljenjem začeli oktobra, kot v drugih prizadetih državah, denimo v sosednjem Burundiju, nezadosten.

Po podatkih organizacije se virusna bolezen tudi širi na nova območja, saj so nedavno prvi primer opičjih koz odkrili v Gvineji na zahodu celine.

Po odkritju opičjih koz pri ljudeh pred več kot 50 leti je bilo širjenje okužb dolgo omejeno predvsem na nekatere države v srednji in zahodni Afriki. Maja 2022 se je bolezen začela širiti tudi drugod po svetu. WHO je sredi avgusta zaradi izbruhov bolezni v Afriki razglasila najvišjo stopnjo pripravljenosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje