Vstop Finske in Švedske v Nato: znano, kdaj se bodo nadaljevala pogajanja

Svet 27. Feb 202310:04 0 komentarjev
Profimedia

Turški zunanji minister je prižgal zeleno luč nadaljevanju pogajanj za pristop Finske in Švedske zvezi Nato. Pogajanja so prekinili januarja po incidentu, v katerem je desničarski skrajnež pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu zažgal izvod Korana, nadaljevali jih bodo marca.

“Srečanje bo potekalo 9. marca,” je potrdil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu na skupni novinarski konferenci z madžarskim kolegom Petrom Szijjartom v Ankari. Turški zunanji minister je s tem potrdil, da bodo pogovore o pristopanju Švedske in Finske zvezi Nato nadaljevali 9. marca. Pogajanja so bila prekinjena januarja, potem ko je pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu desničarski skrajnež sežgal izvod Korana, zaradi česar je Ankara zagrozila, da bi lahko ratificirala le vstop Finske.

Zaradi islamofobnega incidenta v Stockholmu in prihajajočih turških volitev, na katerih želi aktualni predsednik Recep Tayyip Erdogan mobilizirati bolj nacionalistični del volilnega telesa, Turčija grozi Švedski z blokado vstopa v severnoatlantsko zavezništvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turške oblasti so sicer Švedski že pred tem incidentom postavile več pogojev za vstop. Med drugim zahtevajo izročitev članov ali simpatizerjev v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK), kot tudi domnevno vpletenih v poskus državnega udara leta 2016. Stockholm je doslej izpolnil le nekatere od zahtev.

Preberite še: Zastoj pri sprejemu v Nato: Švedska ni “problematičen otrok v razredu”

Novo srečanje bo potekalo v BZastoj pri sprejemu v Nato: Švedska ni “problematičen otrok v razredu”ruslju, je sporočil Cavusoglu, ki je znova poudaril, da bi Turčija lahko ločeno odločala o ratifikaciji vstopa Finske v Nato. Madžarska in Turčija sta edini izmed 30 članic Nata, ki še nista ratificirali vstopa teh dveh nordijskih držav. Madžarski poslanci bodo o njunem članstvu predvidoma odločali naslednji teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!