Vučić ostro proti selitvi Titove grobnice na Hrvaško: Ne bo se zgodilo

Svet 21. Sep 202417:01 8 komentarjev
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić (Foto: Zorana Jevtic/REUTERS)

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v intervjuju za Politico zavrnil predlog beograjskega župana Aleksandra Šapića, ki želi Titovo grobnico iz Beograda preseliti v Titov rodni Kumrovec.

Beograjski župan Aleksandar Šapić je ponovil svoj predlog, da posmrtne ostanke nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita iz Muzeja Jugoslavije v Beogradu preselijo v njegov rojstni kraj Kumrovec na Hrvaškem.

“Menim, da je selitev grobnice izjemno pomembna zadeva za Srbe in prihodnost države, je dejal na ponedeljkovi seji beograjskega mestnega sveta.

A idejo o tem je srbski predsednik Aleksandar Vučić v intervjuju za belgijski časnik Politico gladko zavrnil: “Ne bo se zgodilo. Nikoli nisem bil oboževalec komunistov in komunističnega režima, a Josip Broz je del naše zgodovine, tukaj je živel in bil pokopan, tukaj bo ostal kot del srbske in jugoslovanske zgodovine.”

Predlog selitve Titovih posmrtnih ostankov je v srbski koaliciji naletel na mešana mnenja, idejo o selitvi pa po navedbah Politica zavračajo tudi srbski intelektualci.

Tita so v Beogradu pokopali leta 1980, vse od takrat pa mnogi srbski nacionalisti trdijo, da bi moral biti zaradi svojih hrvaških in slovenskih korenin pokopan izven Srbije, še piše Politico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje