Vučić za CNN spregovoril o Kosovu, Dodiku in Novaku Đokoviću

Svet 02. Okt 202321:55
Aleksandar Vučić gostuje na CNN
Posnetek zaslona

Po nedavnih zaostritvah na Kosovu je srbski predsednik Aleksandar Vučić nocoj gostoval na ameriški televiziji CNN. O ukrepanju proti vpletenim v spopad v Banjski je povedal le, da bo svoje opravilo tožilstvo. Znova je Prištino obtožil, da si ne prizadeva za uresničevanje medsebojnih dogovorov, dotaknil pa se je tudi Novaka Đokovića.

O napetostih med Kosovom in Srbijo, ki so se razplamtele po spopadu v Banjski, je za CNN spregovoril srbski predsednik Aleksandar Vučić. O morebitnih posledicah za donedavnega podpredsednika glavne stranke kosovskih Srbov Milana Radoičića, ki je za obračun v Banjski prevzel polno odgovornost, Vučić ni želel konkretno govoriti. V pogovoru je povedal le, da bo tožilstvo opravilo svojo nalogo in da bodo vsi, ki so storili kazniva dejanja, zanje odgovarjali.

V nadaljevanju pogovora je Vučić poudaril, da incident v Banjski nikakor ne ustreza Srbiji, ki je po njegovem prepričanju konstruktivni partner v dialogu s Prištino. Kosovsko stran je znova obtožil, da si ne prizadeva za uresničevanje dogovorov ter da na severu države izvaja “tiho etnično čiščenje”.

Ponovno je tudi zavrnil navedbe ZDA, da je Srbija po incidentu ob meji začela kopičiti vojsko. “Navedbe ZDA niso bile popolnoma točne,” je komentiral in dodal, da se je število srbskih vojakov, ki spremljajo situacijo, ob meji zmanjšalo. Pri tem je srbski predsednik še zatrdil, da si vojne in spopadov z Natom ne želi ter podprl dodatne napotitve vojakov na Natovi misiji Kfor.

Na vprašanje, ali podpira voditelja Republike srbske Milorada Dodika in destabilizacijo Bosne in Hercegovine, je kratko odgovoril, da podpira Daytonski mirovni sporazum in ozemeljsko celovitost BiH.

V pogovoru so se dotaknili tudi dogodka na letošnjem Roland Garrosu, ko je srbski tenisač Novak Đoković na kamero s flomastrom napisal “Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju”. Poteza je takrat sprožila kar nekaj ogorčenja in zahtev po kaznovanju srbskega šampiona. Vučić je za CNN povedal, da je srbski tenisač to storil iz srca ter da se z njim strinja 99 odstotkov Srbov.