Vzpon in padec Diddyja: od zvezdnika do pripornika, ki ga bremenijo hude obtožbe

Magazin 19. Sep 202405:20 0 komentarjev
Sean Diddy Combs
Foto: Lucas Jakson/REUTERS

V New Yorku so v ponedeljek pridržali ameriškega raperja Seana "Diddyja" Combsa, ki ga preiskujejo zaradi trgovine z ljudmi in prostitucije. Sodnica je zavrnila predlog 50 milijonov dolarjev varščine in odločila, da bo raper med sojenjem v priporu. To je zgodba o vzponu in padcu glasbenega mogula in poslovneža tisočerih imen.

Sean Combs se je rodil leta 1969 in odraščal v Harlemu. Njegov oče Melvin Combs je delal kot voznik in v odboru za izobraževanje, leta 1972 pa so ga umorili – takrat je bil Combs star tri leta. Okoliščine njegove smrti so še danes precej nejasne, a obstaja veliko poročil o tem, da je bil vpleten v trgovino z drogami.

Combsova mati Janice, nekdanji model, je nato imela štiri službe, da je lahko preživljala sina in hčerko Keisho. Poudarjala je pomen izobrazbe, a tudi pomen prevlade – to lekcijo je Combsu vsilila pri devetih letih, ko mu je drug otrok ukradel denar, piše The Independent. V intervjuju za Oprah leta 2009 je povedal, da ga mama ni pustila nazaj v hišo. “Rekla mi je: Pojdi nazaj in vzemi ta denar. Če se te bo kdo dotaknil, poskrbi, da tega ne bo nikoli več storil. Vedela je, kakšna je realnost – če ljudje začutijo šibkost, te izkoristijo. Moraš se braniti.”

Combs je v intervjuju za revijo Jet leta 1998 povedal, da se je kot otrok vedno glasno pritoževal in izražal nestrinjanje (‘huff and puff’), zato so ga prijatelji začeli klicati Puffy. “Bil sem vzkipljiv,” je ob tem priznal.

Janice Combs
Janice Combs, Diddyjeva mama. (Foto: PROFIMEDIA)

Kot raznašalec časopisov je začel delati pri 12 letih, nato pa je delal še na bencinski črpalki in v mehiški restavraciji. Prodajal je tudi limonado, je leta 2013 povedal za Forbes. Vedno ga je gnala želja po uspehu in pobegu od življenja, ki ga je poznal. “Nekega dne sem se zbudil in na obrazu sem imel ščurke. Rekel sem si, da je dovolj, da moram stran od tu. Postal bom nekdo,” je opisal v pogovoru z Apple Music.

Z družino so se v otroštvu preselili z zgornjega Manhattna v Mount Vernon, mesto v okrožju Westchester. To je predmestje New Yorka. Janice je Combsa vpisala v prestižno šolo za dečke Mount Saint Michael. Dolgo je bil prepričan, da bo poklicni igralec ameriškega nogometa, a si je nato zlomil nogo in moral je najti nove sanje.

Kralj zabav v študentskih letih

Combs je študiral na univerzi Howard v Washingtonu. Hitro se je začel vzpenjati – nosil je vpadljiva oblačila in prirejal zabave, med predavanji pa je še vedno našel čas za prevažanje ljudi na letališče, prodajanje starih seminarskih nalog ter celo majic in gaziranih pijač, piše Ro Ronin v knjigi Bad Boy: The Influence of Sean Puffy Combs on the Music Industry.

Ko so študenti med nekimi protesti zavzeli stavbo administracije, je iz časopisnih in revijskih izrezkov o incidentu naredil kolaže v velikosti plakatov in jih prodal protestnikom, še piše Ronin.

Nato je pri organiziranju zabav združil moči z DJ Dericom Angelettiejem. Combs je uspešno nagovarjal zvezdnike, naj se udeležijo teh zabav, že takrat pa je znal promovirati tudi lastno ime – v promocijo za zabavo je vključil svojo vizitko, na kateri je bilo vgravirano Sean (Puf) Combs.

Njegove zabave so postajale vedno večje in hitro so prerasle kampus univerze Howard. Pri glasbenih založbah v New Yorku je začel lobirati za zaposlitev, nato pa se je odločil za pripravništvo pri založbi Andreja Harrella Uptown Records. Sprva se je tedensko vozil od univerze do New Yorka in nazaj in delal 80 ur na teden, a je študij hitro popolnoma opustil. Leta 1991 je postal eden od vodilnih v podjetju Andreja Harrella in hitro postal znan po tem, da zna odkriti talente in jih nato oblikovati v zvezdnike.

Tragedija v New Yorku ni ustavila bliskovitega vzpona

Combs je leta 1991 sodeloval pri organizaciji dobrodelne košarkarske prireditve v kampusu City College v Harlemu. Na prireditev je prišlo 5.000 ljudi, v stampedu na stopnišču pa jih je umrlo devet, še več ducat je bilo ranjenih. Nekaj let po tragediji je Combs pričal v tožbi, ki so jo družine žrtev vložile proti kolidžu, in opisal paniko na obrazih ljudi, ki so bili vpleteni v stampedo. Dejal je, da to vidi vedno, ko zapre oči.

Kljub incidentu je njegov ugled rasel. Leta 1992 je podpisal pogodbo s Christopherjem Wallaceom, ki je širši javnosti bolj znan kot The Notorious B.I.G. – to je bilo ključno za uspeh obeh. Ker pri založbi niso želeli izdati njegovega debitantskega albuma o uličnem življenju, je Harrell Combsa odpustil. Želel mu je dati priložnost, da počne to, kar hoče, in zares uspe, je pozneje povedal v intervjuju.

Biggie in Diddy
Biggie in Puff Daddy. (Foto: PROFIMEDIA)

Combs je ustanovil podjetje Bad Boy Records, leta 1994 pa so izdali prvi Biggiejev album Ready To Die.

Combs je bil vpleten v rivalstvo z založbo Death Row Records iz Los Angelesa, ki jo je nekaj let prej ustanovil Suge Knight. Pri založbi je bil Tupac Shakur, ki so ga leta 1994 na vrhuncu slave med ropom v New Yorku petkrat ustrelili. Shakur je trdil, da sta Combs in Wallace za napad vedela, onadva pa sta to zanikala.

Tupaca so umorili v Las Vegasu dve leti pozneje, septembra 1996, šest mesecev pozneje pa so ustrelili še Biggieja. Tisto noč sta Combs in Biggie šla z iste zabave, a v različnih avtomobilih. Spor, umora in morebitne povezave z Diddyjem še danes burijo duhove in spodbujajo teorije zarote.

Samostojna kariera

Med obema umoroma – januarja 1997 – je Combs izdal svoj prvi singel, julija pa še album. Na albumu je bila tudi pesem I’ll Be Missing You, posvečena pokojnemu Wallaceu. Postala je prvi rap singel na vrhu lestvice Billboard Hot 100.

Sean
Foto: Eduardo Munoz/REUTERS

Leta 1997 je v New Yorku odprl svojo prvo restavracijo Justin’s, poimenovano po sinu. Leta 1998 je predstavil modno linijo Sean John, istega leta pa je bil nominiran za pet grammyjev. Njegovo bogastvo se je začelo kopičiti, založba Bad Boy je bila nadvse uspešna.

Takrat je kupil tudi dvorec v letovišču Hamptons in na dan dela priredil zabavo v belem, ki je hitro postala letna prireditev za bogate in uspešne.

Težave z zakonom

Čeprav je bil poslovno izjemno uspešen, je imel zasebno veliko težav z zakonom že v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Leta 1999 je bil Combs aretiran zaradi kaznivega dejanja napada, ker je v pisarni založbe Universal Music pretepel vodjo založbe Interscope Records. Zlomil mu je roko, čeljust in poškodoval glavo. Raper je priznal krivdo, zato so obtožnico spremenili v nadlegovanje, udeležiti pa se je moral enodnevnega tečaja obvladovanja jeze.

J. Lo in Sean Diddy Combs
Combs in J.Lo. (Foto: PROFIMEDIA)

Samo tri mesece pozneje je bil vpleten v streljanje v nočnem klubu na Manhattnu, kjer je bil z Jennifer Lopez, svojim takratnim dekletom. Obiskovalec kluba je grozil njegovemu varovancu, nato pa je prišlo do spora in streljanja. Ranjeni so bili trije mimoidoči, med drugim ženska, ki so jo ustrelili v obraz. Combs je zbežal iz kluba z J.Lo., telesnim stražarjem in voznikom – s sabo je imel ukradeno pištolo, so ugotovili policisti.

Leta 2001 je bil po sojenju, ki je bilo pravi medijski spektakel, spoznan za nedolžnega nezakonite posesti orožja in podkupovanja. Med sojenjem so na sodišče prihajali njegovi oboževalci, ob njegovi sprostitvi pa so delavci, ki so delali na stavbi, odprli okna in skandirali: “Pustite ga pri miru!”

Diddyjeva era

Combs se je po sojenju želel oddaljiti od podobe porednega fanta. Le nekaj tednov po oprostitvi je ime spremenil v P. Diddy. S tem je želel potegniti črto pod to obdobje, je povedal v intervjuju za Vanity Fair leta 2021.

V začetku novega stoletja je izdal album The Saga Continues in začel igrati v filmih. Monster’s Ball, v katerem se je pojavil, je Halle Berry prinesel oskarja. Postal je producent drugim glasbenikom in se začel ukvarjati z resničnostnimi šovi.

Leta 2004 je nastopil na Super Bowlu, vmes pa se je odločil, da iz imena izpusti črko P – postal je samo Diddy.

Diddy in Kim Porter
Kim Porter in Sean P. Diddy. (Foto: PROFIMEDIA)

Njegova partnerka Kim Porter je leta 2006 rodila dvojčka, le pet mesecev po tem, ko je njegova druga dolgoletna prijateljica rodila njegovo hčerko Chance. Kim Porter je to označila za izdajo in končala dolgoletno razmerje, ki ga je imela z mogotcem.

Leta 2014 se je Diddy sprl z Drakom in ga udaril v nočnem klubu v Miamiju zaradi spora okoli pesmi. Šest mesecev pozneje so ga aretirali v Kaliforniji zaradi napada s smrtonosnim orožjem in še enega domnevnega napada na nogometnega trenerja svojega sina na UCLA. Na koncu tožilci niso vložili obtožnice za kaznivo dejanje.

Nasilje do žensk

Leta 2018 so Kim Porter, mamo treh Diddyjevih otrok, našli mrtvo na njenem domu v Los Angelesu. Stara je bila 47 let, umrla pa je po pljučnici. Diddy je takrat javno žaloval in ji posvetil več objav, v katerih je zapisal, da je bila njegova sorodna duša.

Čeprav je v intervjuju za Vanity Fair leta 2021 naznanil, da ga je gibanje Me Too (Jaz tudi) navdihnilo in mu pokazalo, da lahko dosežeš “maksimalno spremembo”, je bil kmalu po tem vpleten v tožbe treh žensk, češ da jih je spolno napadel.

Cassie Ventura in Diddy
Cassie Ventura in Sean P. Diddy v času, ko je še bila pri njegovi založbi. (Foto: PROFIMEDIA)

Med njimi je bila tudi tožba pevke Casandre (Cassie) Ventura, ki je leta 2005 z njegovo založbo podpisala pogodbo. Spoznala sta se, ko je bila stara 19 let, on pa 37 – dolga leta je veljala za edino žensko v njegovem življenju, razšla pa sta se leta 2018. Na koncu so se pogodili za neznano vsoto, tožba je bila umaknjena.

Njegova odvetniška ekipa je vse tožbe označila za željo po denarju in zanikala vse obtožbe.

Dokaz nasilja nad Cassie Ventura

Marca letos so zvezni agentje preiskali Combsova domova v Los Angelesu in Miamiju. Podrobnosti niso navedli, sporočili so le, da je to del preiskave.

Mesec pred tem je tožbo proti njemu vložil tudi producent Rodney Jones, ki trdi, da ga je Combs otipaval in ga poskušal prepričati, da bi imela razmerje. Maja je tožbo proti njemu vložila še manekenka Crystal McKinney, ki trdi, da jo je leta 2003 omamil in prisili v oralni seks. Še isti teden je April Lampros vložila tožbo, v kateri je navedla štiri primere spolnega napada med letoma 1995 in 2000. Trdi, da je enega od napadov Combs posnel in to pokazal drugim.

Posnetek nasilnega Diddyja
Posnetek grozljivega nasilja nad Venturo. (Foto: CNN)

CNN pa je pridobil in objavil šokantni posnetek nadzorne kamere hotela Intercontinental. Posnetek iz leta 2016 prikazuje Combsa, ki Cassie lovi po hodniku hotela in jo brca, nato pa jo poskuša zvleči po hodniku.

Po objavi posnetka se je Combs opravičil na družbenih omrežjih in svoje vedenje označil za neopravičljivo. Dejal je, da je bilo to najtemnejše obdobje njegovega življenja in da je po tem poiskal profesionalno pomoč.

Konec dinastije Diddy

Novembra 2023 je veleblagovnica Macy iz trgovin umaknila vsa oblačila njegove blagovne znamke Sean John. Pretočna medijska storitev Hulu pa je preklicala načrtovani resničnostni šov o Combsu in njegovi družini.

Po vseh teh tožbah je univerza Howard Diddyju letos odvzela častno diplomo, ukinila pa je tudi šolnino v njegovem imenu. Prav tako je moral vrniti ključ do mesta New York, saj je bil župan Eric Adams “globoko pretresen” po objavi posnetka, na katerem Combs pretepa Cassie Ventura, piše Guardian.

16. septembra so ga aretirali v New Yorku. Zvezna obtožnica po navedbah Guardiana govori o “kriminalni združbi, katere člani so med drugim poskušali izvajati trgovino z ljudmi, prisilno delo, ugrabitve, požige, podkupovanje in oviranje pravosodja”.

Na 14 straneh obtožnice je mogoče prebrati, da je Combs prisilil žrtve, da sodelujejo v orgijah, včasih tudi več dni zapored. To je bilo fizično zelo naporno za žrtve, ki jih je tudi omamljal, da so morale prejeti infuzijo, da so si opomogle. “Obtoženi je desetletja zlorabljal, grozil in silil ženske ter druge okoli sebe v izpolnitev njegovih spolnih želja,” piše v obtožnici. Pri tem naj bi mu pomagali zaposleni, ki so skrbeli za dobavo drog, lubrikantov, otroškega olja in dodatnih rjuh.

Sean
Foto: Jane Rosenberg/REUTERS

Iz obtožnice  ni razvidno, koliko žensk je bilo žrtev, piše Reuters.

Ko so marca preiskali njegovi hiši, so zvezni agenti zasegli droge, več kot 1.000 steklenic otroškega olja in lubrikantov ter tri AR-15 puške, še navaja Guardian. Combs se je izrekel za nedolžnega v vseh točkah obtožnice.

Combsov odvetnik Marc Agnifilo je prosil sodišče, naj njegovi stranki dovolijo, da ostane na prostem proti varščini. Ob tem je zagotovil, da nima namena pobegniti, češ da je prišel v New York že pred dvema tednoma, ker je verjel, da je obtožnica neizbežna. Želel se je predati, ker ni želel, da bi bil kdo ranjen, če ga aretirajo doma, je še zatrdil odvetnik. “Opral bo svoje ime in mi mu bomo stali ob strani. Vanj stoodstotno verjamemo,” je novinarjem dejal Agnifilo.

Sodnica Robyn Tarnofsky je odločila, da zavrne 50 milijonov dolarjev varščine in da mora Sean Combs na sojenje počakati v zaporu Metropolitan v Brooklynu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!