WHO izbruh opičjih koz razglasila za zdravstveno krizo globalnih razsežnosti

Svet 14. Avg 202420:17 1 komentar
who
Foto: Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija je izbruh opičjih koz, ki se širijo po več afriških državah, razglasila za javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti. Sev je po poročanju CNN namreč dosegel dele Afrike, kjer okuženih do zdaj še ni bilo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh opičjih koz v Afriki razglasila za javnozdravstveno krizo globalnih razsežnosti. Ocenjujejo, da obstaja nevarnost, da bi se opičje koze prvič po letu 2022 znova razširile po svetu in postale tveganje v več državah, so sporočili po današnjem zasedanju odbora WHO za nujne primere v Ženevi.

Gre za drugo takšno opozorilo WHO v zadnjih dveh letih. Nazadnje je WHO opozorilo umaknila po 10 mesecih. Razglasitev javnozdravstvene krize sicer nima konkretnih posledic. Njen namen je opozoriti pristojne oblasti po vsem svetu in jih pozvati k pripravi na morebitne izbruhe. Lahko pa pospešijo raziskave, financiranje in mednarodne ukrepe za obvladovanje širjenja bolezni.

Opičje koze so pri ljudeh prvič odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo. Odtlej je bilo širjenje okužb med ljudmi omejeno predvsem na nekatere zahodno in srednjeafriške države. Maja 2022 so se primeri okužb opičjih koz, ki povzročajo vročino, bolečine v mišicah in izpuščaje na koži, začeli hitro širiti po vsem svetu.

Trenutna različica opičjih koz je namreč bolj nalezljiva kot prejšnja, širi pa se s tesnimi telesnimi stiki, kot so dotiki, poljubljanje ali spolni odnosi, pa tudi prek okuženih rjuh, oblek in igel, piše WHO.

Iz Konga se je sev v zadnjih dveh letih razširil v Burundi, Kenijo, Ruando in Ugando, kar je WHO vodilo k zaostritvi ukrepov. Kot poroča CNN, je sev namreč dosegel tudi dele Afrike, kjer okuženih do zdaj ni bilo. “Jasno je, da je za zaustavitev teh izbruhov in reševanje življenj nujen usklajen mednarodni odziv,” je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Izredne razmere na področju javnega zdravja so pred tem v torek razglasili že v Afriškem centru za nadzor bolezni. Samo v tem letu so namreč zabeležili že 17.000 obolenj in 517 smrti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje