WHO: Okuženi s ptičjo gripo ni umrl le zaradi te bolezni

Svet 07. Jun 202415:53 0 komentarjev
who
Foto: Profimedia

Smrti moškemu, pri kateremu so prvič potrdili okužbo z novim podtipom virusa ptičje gripe (H5N2), je botrovalo več dejavnikov in ni umrl le zaradi ptičje gripe, so sporočili iz Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Primer iz Mehike še preučujejo, je pa imel moški številne druge kronične bolezni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Smrt je bila posledica več dejavnikov in ni posledica H5N2,” je danes na novinarski konferenci v Ženevi povedal tiskovni predstavnik WHO Christian Lindmeier. Kot je pojasnil, je bolnik prišel v bolnišnico zaradi kombinacije več bolezni.

59-letnik je bil več tednov nepokreten zaradi hudih simptomov, med drugim vročine, zadihanosti in driske, 24. aprila pa so ga prepeljali v bolnišnico v prestolnico Mehike, kjer je isti dan umrl. Že pred tem je trpel zaradi okvare ledvic, sladkorne bolezni in visokega pritiska.

Večkrat so ga tudi testirali za gripo in druge viruse, v okviru tega pa so pri njemu potrdili H5N2, je pojasnil Lindmeier.

Trenutno še podrobneje preučujejo krvne teste vseh, ki so bili v stiku z moškim, da bi mogoče odkrili, ali se je morda s tem virusom okužil že kdo prej. Obravnavajo pa zaenkrat smrt kot posledico več dejavnikov.

Kot je v sredo sporočila WHO, je bil to prvi laboratorijsko potrjen primer smrti po okužbi z novim sevom ptičje gripe oz. aviarne influence na svetu. Podtip ima oznako H5N2.

Marca so v Mehiki zaznali izbruh ptičje gripe omenjenega podtipa na majhni perutninski farmi v mehiški zvezni državi Michoacan, ki meji na zvezno državo, v kateri je živela okužena oseba. Pri preminulem moškem sicer ne poročajo o stikih s perutnino ali z drugimi živalmi.

WHO glede na razpoložljive podatke še ocenjuje, da je v tem trenutku tveganje za to virusno okužbo pri splošnem prebivalstvu nizko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!