WHO opozarja, da so posledice omikrona lahko zelo hude

Koronavirus 29. Nov 202111:01 > 16:08 3 komentarji
Koronavirus
Tom Nicholson/REUTERS

Svetovna zdravstvena organizacija je danes opozorila, da se bo novoodkrita različica koronavirusa, ki so jo poimenovali omikron, verjetno razširila po svetu in ima lahko hude posledice, zlasti v državah z nizko precepljenostjo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da se bo nova različica koronavirusa, ki so jo pred dnevi poimenovali omikron, verjetno razširila po svetu.

Kot so zapisali v danes objavljenem poročilu, različica omikron predstavlja “zelo visoko” globalno tveganje za porast okužb, ki bi lahko imela “hude posledice” na nekaterih območjih.

Države je pozvala, naj pospešijo cepljenje proti covidu-19 za prednostne skupine in v pričakovanju povečanega števila okužb krepijo zdravstvene sisteme. Predvsem naj države k cepljenju izdatno spodbujajo tiste, ki še sploh niso cepljeni ali pa še niso cepljeni v celoti.

Imunost na cepiva še negotova

“Če se zaradi omikrona zgodi še en velik porast okužb s koronavirusom, bodo posledice lahko hude,” je opozoril WHO. Pri tem je sicer dodal, da “do danes niso poročali o smrtnih primerih”, povezanih z različico omikron, vendar pa negotovost glede stopnje imunosti te različice na cepivo proti covidu-19 ostaja.

V danes objavljenem poročilu je WHO zapisal tudi priporočila za ukrepe, ki naj se jih držijo posamezne države. Med njimi je denimo izboljšanje nadzora nad širjenjem posameznih različic koronavirusa, močno priporočajo tudi sledenje stikom okuženih. Nadalje priporočajo uporabo mask in higieno rok, vzdrževanje ustrezne razdalje med posamezniki, izogibanje množicam ter zračenje notranjih prostorov.

Priporočili so tudi pravočasno, a zadržano omejitev mednarodnih potovanj.

Precejšen vpliv na ranljive populacije

Strokovnjaki WHO so dodali, da bodo potrebne nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, koliko bi nova različica zaradi mutacij lahko zaobšla imunost, ki jo pridobimo z razpoložljivimi cepivi. Prav tako še ni jasno, kakšno stopnjo imunosti na okužbo z omikronom razvije posameznik, ki se je pred tem okužil z drugo različico novega koronavirusa.

“Naraščanje števila okužb (…) lahko predstavlja velike zahteve za sisteme zdravstvenega varstva in lahko vodi do povečane obolevnosti in umrljivosti. Vpliv na ranljive populacije bi bil precejšen, zlasti v državah z nizko precepljenostjo,” je opozoril WHO.

WHO je omikron različico že konec preteklega tedna označil za skrb vzbujajočo. Doslej je za skrb vzbujajoče označila že štiri različice: alfo, beto, gamo in nazadnje delto, ki je zaradi svoje velike prenosljivosti bistveno prispevala k četrtemu valu pandemije covida-19. Za različice, ki jih WHO označi za skrb vzbujajoče, velja, da so ali bolj nalezljive ali povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri tovrstnih različicah obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Omikron izvira iz Bocvane

Po prvih ugotovitvah nova različica novega koronavirusa omikron izvira iz Bocvane, male države na jugu Afrike, je na novinarski konferenci južnoafriškega ministrstva za zdravje sporočila znanstvenica Anne von Gottberg z nacionalnega inštituta za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (NICD).

Kot je povedala, so strokovnjaki v Bocvani prvi identificirali eno od sekvenc nove različice. Južnoafriški znanstveniki so nato ugotovitve iz sosednje države vnesli v mednarodno bazo podatkov in takrat se je tudi začelo nakazovati skrb vzbujajoče veliko število mutacij te različice.

S pomočjo informacij iz Bocvane in dodatnih raziskav je južnoafriškim epidemiologom uspelo, da so ponovno hitro naraščanje koronavirusnih okužb, potem ko se je pandemija v regiji občutno upočasnila, povezali z novo različico. O njihovih ugotovitvah je nato južnoafriški minister za zdravje Joe Phaahla v četrtek obvestil javnost.

Ministrstvo za zdravje Bocvane je sicer konec prejšnjega tedna pojasnilo, da so prve sume na okužbo z omikronom zaznali pri štirih tujih diplomatih, katerih nacionalnosti niso razkrili. Tiskovna predstavnica ministrstva Shirley Mukamambo je potrdila, da je bila četverica 11. novembra pozitivna na testu, analiza njihovih vzorcev pa je 22. novembra potrdila sum, da gre za novo različico B.1.1.529.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje