YouTube bo najstnikom omejil dostop do nekaterih posnetkov

Digitalno 05. Sep 202420:23 1 komentar
YouTube, logo, spletna stran, platforma
Foto: PROFIMEDIA

Platforma za izmenjavo posnetkov YouTube napoveduje novosti za najstnike, stare med 13 in 17 leti. Prenehali bodo priporočati posnetke, povezane s fitnesom.

Videoplatforma YouTube je naznanila, da bo najstnikom omejila dostop do nekaterih posnetkov o telesni pripravljenosti ter tistimi, ki sledijo nemogočim lepotnim standardom.

Po pisanju BBC bodo uporabniki, stari med 13 in 17 leti, lahko še vedno iskali in si ogledovali vsebine, povezane s fitnesom, a jim med priporočenimi posnetki ne bodo več ponujali podobnih vsebin. Algoritem uporabnikom običajno priporoča novo, podobno vsebino za ogled, ko s posnetkom končajo. A po novem v kategoriji priporočeno (ang. recommended) ne bo več prikazoval podobnih videoposnetkov.

Pri YouTubu so se za to potezo odločili, saj ‘idealna telesa’ pri mladih spodbudijo slabo samopodobo. Najstnikom ne bodo več ponujali: posnetkov, ki primerjajo telesne značilnosti in nekatere idealizirajo; tiste, ki idealizirajo določeno telesno pripravljenost ali telesno težo; in posnetke, ki prikazujejo socialno agresijo v obliki brezkontaktnih bojev in ustrahovanja.

A platforma lahko to novost vpelje le pri uporabnikih, ki so prijavljeni v svoj račun in če so med registracijo vpisali točen datum rojstva. YouTube pojasnjuje, da dejanske starosti uporabnikov ne morejo preveriti.

Po pisanju BBC strokovnjaki ukrep pozdravljajo, a poudarjajo, da to ni dovolj, saj je potrebna širša razprava o fitnesu in zdravju mladih. Višja predavateljica na univerzi Strathclyde v Glasgowu Petja Eckler meni, da bi se v izobraževalnih ustanovah morali več pogovarjati o vadbi kot krepitvi splošnega zdravja in dobrega občutja ter je ne bi smeli izvajati zgolj zaradi videza.

YouTube napoveduje tudi nove mehanizme, kako bodo lahko starši spremljali aktivnosti otrok na platformi. “Starši bodo lahko svoje račune povezali z najstniki in tako videli njihove prenose, naročnine in komentarje ter prejemali elektronska sporočila, ko bodo naložili videoposnetke ali začeli žive prenose,” novosti še povzema BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje