Rusija povečuje obrambni proračun: za vojno v Ukrajini 134 milijard evrov

Svet 24. Okt 202416:02 2 komentarja
Ruska duma
PROFIMEDIA

Poslanci ruske dume so v današnji obravnavi potrdili predlog proračuna, zaradi katerega bi se obrambni izdatki povečali za kar 30 odstotkov, znašali pa bi okoli 134 milijard evrov. Rusija bi s takšnim proračunom namenjala več denarja obrambi kot pa socialnim izdatkom in izobraževanju skupaj.

Okoli 40 odstotkov predlaganega proračuna predstavljajo izdatki za obrambo in varnost, pri čemer bi obrambni izdatki prihodnje leto znašali 134 milijard evrov. S tem bi Moskva lahko namenila dodatna sredstva za financiranje vojne v Ukrajini.

Obrambni izdatki sicer ne vključujejo vseh sredstev, ki jih Rusija namenja za vojno v Ukrajini. Ti namreč vključujejo tudi izdatke, ki jih Moskva označuje kot “notranja varnost” oziroma kot “strogo zaupno”, poroča AFP.

Preden so ruske oblasti v obravnavo v dumo poslale predlog proračuna, so poleg večjih izdatkov za obrambo napovedovale tudi povečanje naložb in socialnih izdatkov. Vendar predlog, ki so ga danes podprli poslanci, kaže, da so obrambni izdatki izrinili izdatke za druga področja. Druga obravnava predloga bo 14. novembra.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje