Za isto mizo sedla zunanja ministra ZDA in Kitajske, beseda tekla tudi o Tajvanu

Svet 27. Jul 202415:42 0 komentarjev
Antony Blinken in Vang Ji
Foto: PROFIMEDIA

Ob srečanju Združenja držav jugovzhodne Azije sta skupaj za mizo sedla tudi zunanja ministra ZDA Antony Blinken in Kitajske Vang Ji. Govorila sta tudi o Tajvanu, Blinken pa je v pogovoru izrazil zaskrbljenost glede kitajskih akcij v okolici otoka.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken in njegov kitajski kolega Vang Ji sta ob robu zasedanja Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v prestolnici Laosa govorila o dogajanju v zvezi s Tajvanom. Po navedbah tiskovnega predstavništva zunanjega ministrstva ZDA je bil njun pogovor “odprt in produktiven”.

Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva ZDA Matthew Miller je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi za medije dejal, da sta ministra v poldrugi uri srečanja govorila o “ključnih dvostranskih, regijskih in globalnih problematikah”. Miller je povedal, da je Blinken kitajskemu zunanjemu ministru izrazil “ameriško zaskrbljenost nad dejavnostmi Kitajske v bližini Tajvana, vključno s kitajsko operacijo med inavguracijo novega tajvanskega predsednika Laj Čing Te. Kitajska je namreč med inavguracijo novoizvoljenega predsednika Tajvan obkrožila s plovili mornarice in vojaškimi letali.

Blinken naj bi v pogovoru z Jijem spregovoril tudi o človekovih pravicah na Tajvanu, v Tibetu in Hongkongu, po navedbah AFP pa sta se ministra dotaknila tudi kitajskega stališča do vojne v Ukrajini.

Po poročanju AFP sta Blinken in Ji govorila tudi o razmerah v Južnokitajskem morju. Ji je ZDA pozval, naj se ne vmešavajo v spor med Kitajsko in Filipini glede ozemeljskega spora v Južnokitajskem morju. “Združene države ne smejo razpihovati žerjavice, povzročati nemirov in spodkopavati stabilnosti na morju,” je v prestolnici Laosa danes dejal kitajski zunanji minister. “Filipini morajo držati svojo besedo in prenehati prevažati gradbeni material na atol,” je še poudaril Ji.

Atol je sicer pogosto prizorišče konfrontacij med državama. V zadnjem incidentu v bližini atola je bil sredi junija huje poškodovan pripadnik filipinske mornarice, potem ko je plovilo kitajske obalne straže namerno trčilo v filipinsko ladjo. Na dnevnem redu tridnevnega zasedanja zunanjih ministrov članic Aseana so sicer konflikt v Mjanmaru in trenja v Južnokitajskem morju. Peking si lasti skoraj celotno morje in zavrača tako ozemeljske težnje drugih držav kot tudi mednarodno sodbo, po kateri zahteve Pekinga nimajo pravne podlage.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!