Za predsednico Hrvaške bo kandidirala tudi Ivana Kekin

Svet 10. Sep 202418:44 0 komentarjev
Ivana Kekin
Ivana Kekin (Foto: PROFIMEDIA)

Na prihajajočih predsedniških volitvah na Hrvaškem bo za predsednico kandidirala tudi vidna članica opozicijske levo-zelene stranke Zmoremo! Ivana Kekin. Doktorica medicine in poslanka bo poleg Marije Selak Raspudić tako že druga močna protikandidatka predsedniku Zoranu Milanoviću in Draganu Primorcu, ki ga podpira vladajoča HDZ.  

Ivana Kekin, ki so jo v stranki za predsedniško kandidatko izbrali v ponedeljek, je na današnji novinarski konferenci napovedala, da bo kot predsednica spregovorila o ustavnih vrednotah socialne države in skupnega dobrega. Poudarila je, da ni kandidatka zelene levice le s strankarskega vidika, ampak tudi z vidika vrednot, ki državljanom po njenem prepričanju prinašajo boljše življenje.

“Na Hrvaškem smo že dolgo priča krizi upravljanja skupnih virov, javnih storitev in infrastrukture,” je izjavila. Pri tem je izpostavila javno zdravstvo, ki po njenih besedah propada.

Sporočila je, da se bo zavzemala za gospodarsko, socialno in pravno enakost vseh državljanov ter se jasno postavila po robu politikam, ki poglabljajo te neenakosti. Nasprotovala bo tudi razsipavanju skupnih sredstev ter zanemarjanju javnega in splošnega interesa, je še dejala.

Kekin se je rodila leta 1984 v Zagrebu. Diplomirala je na zagrebški medicinski fakulteti ter opravila specializacijo iz psihiatrije. Kasneje je tudi doktorirala.

Preden je pred tremi leti postala poslanka, je delala na kliniki za psihiatrijo zagrebškega kliničnega centra. Politično se je udejstvovala že pred prihodom v sabor.

Kdo se bo še podal v predsedniško bitko?

Kandidaturo za predsednika države so doslej poleg nje med drugim že napovedali znanstvenik, zdravnik in nekdanji minister Dragan Primorac, ki kandidira kot neodvisni kandidat s podporo vladajoče HDZ, Zoran Milanović, ki se bo potegoval za drugi mandat ter vidna hrvaška političarka Marija Selak Raspudić, ki se je letos skupaj z možem Ninom Raspudićem razšla s konservativno stranko Most. Razlog za razhod je bilo vprašanja pravice do splava, ki jo v nasprotju z Mostom podpira.

Predsedniške volitve na Hrvaškem sicer še niso razpisane, predvidoma pa bodo potekale konec leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!