“Zabave je konec, lonec je prazen”: Nemčija ustavlja vojaško pomoč Ukrajini

Gospodarstvo 17. Avg 202418:48 9 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

"Zabave je konec, lonec je prazen," je po poročanju nemškega časnika FAZ dejal anonimni vir blizu nemške vlade. Nemčija se je namreč odločila za ukinitev nove vojaške pomoči Ukrajini. Gre za velik udarec za Ukrajino – Nemčija je njena največja evropska dobaviteljica pomoči. A ne le iz finančnih, nemški kancler Olaf Scholz se je za potezo odločil tudi zaradi drugih razlogov.

Nemška vlada bo v okviru načrta koalicije za zmanjšanje porabe ustavila novo vojaško pomoč Ukrajini, poročanje nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) povzema Politico. Moratorij, ki že velja, bo vplival na novo, ne pa tudi na že predhodno odobreno pomoč.

“Zabave je konec, lonec je prazen,” je za FAZ po poročanju Telegrapha dejal eden od anonimnih virov blizu nemške vlade.

Gre za velik udarec za Ukrajino, saj je Nemčija njena največja evropska dobaviteljica pomoči. Na spremenjen odnos financiranja Ukrajine je po poročanju Politica nakazal že dogovor o osnutku proračuna za prihodnje leto, v katerem se je pomoč Ukrajini prepolovila. V Kijevu je že zdaj zaznati zaskrbljenost zaradi vse večjega pomanjkanja streliva ter rezervnih delov za tanke in oklepna vozila, ki jih dobavljajo nemški proizvajalci.

Ob tej potezi je po poročanju Telegrapha v Berlinu slišati kritike nasprotnikov vlade, da skuša kancler ob močnem padanju podpore javnosti pridobiti priljubljenost v nekaterih regijah na vzhodu države, ki nasprotujejo vojni.

Foto: PROFIMEDIA

Odločitev pa naj bi nova trenja – v zadnjem obdobju je večkrat slišati, da so odnosi med koalicijskimi partnericami slabi – povzročila tudi v vladni koaliciji. Zamrznitvi namreč nasprotujeta tako obrambno kot zunanje ministrstvo.

Nadaljnja pomoč Ukrajini bo zdaj izhajala predvsem iz zamrznjenih ruskih sredstev in ne več iz zveznega proračuna. Tako naj bi po navedbah časnika 5. avgusta v pismu zapisal tamkajšnji finančni minister Christian Lindner. Da bodo za odplačevanje posojila Ukrajini v vrednosti 50 milijard dolarjev uporabile okoli 300 milijard dolarjev ruskih sredstev, se je že junija dogovorila skupina G7, katere članica je tudi Nemčija.

Podrobnosti delovanja tega sistema sicer še niso znane.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje