Začelo se je 79. zasedanje Generalne skupščine ZN

Svet 10. Sep 202420:47 0 komentarjev
Združeni narodi
Foto: PROFIMEDIA

V New Yorku se je danes uradno sklenilo 78. zasedanje Generalne skupščine ZN in začelo 79. zasedanje, ki bo doživelo vrhunec v zadnjem tednu tega meseca, ko bodo imeli voditelji držav članic svetovne organizacije - med njimi tudi slovenski premier Robert Golob - splošno razpravo.

Slovenija, ki do konca meseca predseduje najpomembnejšemu organu ZN, Varnostnemu svetu, 25. septembra pripravlja posebno odprto zasedanje z razpravo o njegovi vlogi v času naraščanja delitev in svetovnih spopadov pod naslovom Voditeljstvo za mir, ki ga bo vodil Robert Golob.

Pred splošno razpravo, ki se bo začela 24. septembra, bo dva dni potekal Vrh za prihodnost, ki ga organizira generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Voditelji bodo na vrhu skušali oblikovati novo mednarodno soglasje za boljšo sedanjost in prihodnost z odpravo ozračja nezaupanja in zastarelih struktur, ki ne ustrezajo času. Potrjevali bodo Pakt za prihodnost, ki bo kot prilogi vključeval globalni digitalni dogovor in deklaracijo o prihodnjih generacijah.

Guterres se je danes v imenu ZN zahvalil dosedanjemu predsedniku Generalne skupščine Dennisu Francisu iz Trinidada in Tobaga za delo in dosežke, predvsem glede boja proti podnebnim spremembam.

“Multilateralni sistem je lahko učinkovit le toliko, kot so k temu zavezane države članice ZN,” je dejal Guterres in menil, da lahko 79. zasedanje Generalne skupščine prinese mir, zaupanje in napredek, ki si ga svet želi.

Guterres je novemu predsedniku Generalne skupščine Philemonu Yangu zaželel uspešno delo in ob aplavzu svetovnih diplomatov predal besedo Francisu.

Francis se je zahvalil za zaupanje, naštel dosežke njegovega mandata in pozval k nadaljevanju dela pri ključnih vprašanjih na čelu z razvojem in podnebnimi spremembami.

Dejal je, da so v zadnjem letu dni sprejeli tri resolucije o Bližnjem vzhodu – o zaščiti civilistov, premirju v Gazi in priporočilu Varnostnemu svetu za sprejem Palestine v ZN. Rusijo je pozval, naj spoštuje mednarodno pravo in preneha z agresijo, ter poudaril potrebo po doseganju razvojnih ciljev, še posebej glede omejitve segrevanja ozračja.

Pri tem je spomnil, da je bil avgust najbolj vroč mesec v zgodovini svetovnih meritev temperatur. Dejal je, da bodo voditelji 25. septembra razpravljali o boju proti višanju gladine oceanov, ki posebej ogroža majhne otoške države.

Generalna skupščina ZN je že junija soglasno potrdila nekdanjega premierja Kameruna Yanga na položaj predsednika 79. zasedanja, ki bo trajalo do septembra prihodnje leto.

Yang je 13. predsednik Generalne skupščine iz Afrike, s katero imajo ZN največ dela, kljub večji medijski odmevnosti vojne v Gazi in Ukrajini. Nekdanji tožilec in veleposlanik Kameruna v Kanadi je leta 2009 postal premier in na tem položaju ostal vse do leta 2019.

Po izvolitvi junija je napovedal, da bo glavna tema njegovega mandata enotnost v raznolikosti za napredek miru, trajnostnega razvoja in človeškega dostojanstva za vse. “Raznolikost je del življenja in prepričan sem, da lahko z dialogom in konsenzom rešimo probleme,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!