Začetek kampanje: Slovenija v tekmi z Belorusijo stavi na zaupanje

Slovenija 27. Sep 202210:31 2 komentarja
Borut Pahor Tanja Fajon
Tanja Fajon/TWITTER

Predsednik Borut Pahor in zunanja ministrica Tanja Fajon sta na sprejemu v New Yorku uradno sprožila kampanjo Slovenije za izvolitev v Varnostni svet ZN. Slovenija, ki za mesto nestalne članice tekmuje z rusko zaveznico Belorusijo, stavi na multilateralizem in zaupanje, poudarja pa tudi enakost spolov.

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon in predsednik Borut Pahor sta stalnim predstavnikom držav članic Združenih narodov v New Yorku predstavila vizijo kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024–2025.

Varnostni svet ZN ima petnajst članic – pet je stalnih (Francija, Kitajska, Rusija, Velika Britanija, ZDA), deset pa je nestalnih, ki so izvoljene za obdobje dveh let. Slovenija je že bila nestalna članica, in sicer v obdobju 1998–1999.

Da je država izvoljena za nestalno članico, mora pridobiti najmanj 129 glasov članic ZN, ki jih je skupaj 193. Slovenija za mesto nestalne članice v skupini vzhodnoevropskih držav tekmuje z Belorusijo. Čeprav se zdi, da ima zaradi vojne v Ukrajini oziroma zavezništva Rusije in Belorusije Ljubljana prednost – demokracija naj bi tekmovala z avtokracijo –, naj tekma ne bi bila preprosta. Vsaka država ima namreč svoje interese, ki pa niso vedno skladni z univerzalnimi načeli Ustanovne listine ZN.

Volitve v Varnostni svet za obdobje 2024–2025 bodo v Generalni skupščini potekale v juniju leta 2023, je vlada ob najavi kandidature navedla na svoji spletni strani.

Ljubljana stavi na multilateralizem

V kampanji za mandat nestalne članice Slovenija, ki je kandidaturo najavila decembra lani v času vlade Janeza Janše, med drugim stavi na svojo zavezanost multilateralizmu. “Slovenija je v tridesetih letih članstva v ZN večkrat dokazala, da je močno zavezana multilateralizmu, solidarnosti in skupni odgovornosti za svetovni mir, varnost in razvoj. Temu cilju smo danes predani bolj kot kadarkoli prej,” je v New Yorku povedala ministrica Fajon. Poudarila je tudi pomen zaupanja, ki je temelj vseh odnosov.

Slovenija bo kot nestalna članica Varnostnega sveta stremela k uresničevanju dveh ključnih ciljev. To sta, tako ministrstvo za zunanje zadeve, krepitev “zaupanja in medsebojnega spoštovanja” ter “zagotavljanje prihodnosti z opozarjanjem na enakost in nepogrešljivo vlogo žensk in mladih v vseh fazah sporov”.

Cilja sta vključena tudi v slogan slovenske kandidature, ki se glasi “Krepimo zaupanje – varujmo prihodnost”. Kot so pojasnili na ministrstvu, se “prvi del slogana nanaša na spoštovanje mednarodnega prava, predvsem z vidika odgovornosti, preprečevanja konfliktov, transparentnosti ter na agendo žensk, miru in varnosti, drugi del pa na podnebje in varnost, vodno diplomacijo, prehransko varnost in otroke v oboroženih spopadih”.

Na pobudo Slovenije je, spomnimo, Generalna skupščina ZN julija potrdila resolucijo za priznanje čistega, zdravega in trajnostnega okolja kot človekove pravice, predsednik Pahor pa je v soboto na koncertu Global Citizen v Centralnem parku obljubil slovensko podporo prizadevanjem za odpravo posledic globalnega pomanjkanja hrane.

“V času globokih geopolitičnih delitev, nezaupanja in mnogih novih izzivov moramo povečati sodelovanje. Moramo se poslušati in slišati. Moramo se bolje razumeti in si zaupati. Osebno verjamem, da lahko le s sodelovanjem zagotovimo boljšo in mirnejšo prihodnost za vse. Kot članica Varnostnega sveta bomo delali z mislijo na interese vseh članic ZN,” je med drugim dejal slovenski predsednik.

Ministrica Fajon je v New Yorku predstavila tudi podobo novega logotipa kandidature, ki predstavlja goloba z oljčno vejico oziroma simbol miru. Podoba je bila izbrana v kontekstu mandata Varnostnega sveta ZN, kot ga opredeljuje Ustanovna listina ZN – ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. Kot smo že pisali, se je ministrstvo za zunanje zadeve sicer odločilo popraviti logotip, ki so ga v Mladiki oblikovali v času ministra Anžeta Logarja. Glavni razlog so barve goloba, ki naj bi ponazarjale slovensko zastavo, a naj bi bilo mogoče zaradi njih po ocenah novega vodstva ministrstva v logotipu prepoznati rusko zastavo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje