Obiskovalci zagrebškega adventnega sejma so šokirani nad cenami hrane. Eden od gostincev je ob tem dejal, da so upravičene in še vedno nižje od ljubljanskih.
Tudi pri naših južnih sosedih so adventno razpoloženi. V središču Zagreba že gorijo lučke in obratujejo praznične stojnice. Kljub temu se bolj kot o prazničnem razpoloženju govori o visokih cenah hrane in pijače.
Obiskovalce zagrebškega adventnega sejma so zneski, ki jih je treba odšteti za prigrizke, močno presenetili, poroča hrvaški portal Index.
Za klobasice je treba denimo letos plačati od štiri do skoraj osem evrov. Ena telečja hrenovka na stojnicah stane 5,2 evra. Za običajne ocvrtke oziroma miške je treba odšteti pet evrov. Če si ob njih zaželite preliv iz trenutno zelo priljubljene dubajske čokolade, se porcija mišk podraži na 11,1 evra.
Zagrebški gostinec in kuhar Marin Medak, ki je eden od najemnikov stojnic, je dejal, da je cena upravičena in da so podražitve na sejmu usklajene z inflacijo. “Vse se je podražilo, vse je dražje,” njegovo izjavo za RTL povzema hrvaški portal. “Ljudje se ujamejo v neumnosti,” je dodal in omenil, da sam takega izdelka ne bi prodajal kljub krizi v gostinstvu.
Razloga za nižanje cen ne vidi
Dodal je, da razloga za znižanje cen ne vidi: “Predvsem, ko vidimo čisti dobiček, ki je približno petodstotni.” Medak meni, da je gostinstvo zaradi številnih podražitev v zadnjih letih obsojeno na propad, saj da nobeno podjetje na Hrvaškem ne dela s tako majhnimi dobički in ima tako veliko zaposlenih kot gostinci.
V luči izbire na trgu je kupca označil za razvajenega, češ da lahko v Zagrebu dobi, karkoli si zaželi, in da tudi cene navsezadnje le niso tako visoke kot v sosednjih prestolnicah. “Zagreb ima zelo dobro ponudbo, ki je veliko cenejša od Ljubljane, Dunaja, Budimpešte in drugih mest,” je izpostavil.
“Konkurenca je absolutna. Številčnost ponudbe raste in gostinci goste privabimo z novimi izdelki, ki so dražji in bolj kakovostni,” je zaključil.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje