Zakaj čokolada morda ni kriva za vaše akne

Svet 22. Sep 202414:07 0 komentarjev
Čokolada morda ni kriva za vaše akne
Čokolada morda ni kriva za vaše akne (Foto: PROFIMEDIA)

Čokolada je skupaj z drugimi posladki dolgo veljala za hrano, ki sproži nastanek aken. Vendar se vse bolj zdi, da si slabega slovesa ne zasluži. Kaj pravi znanost?

Čokolada že dolgo slovi kot povzročiteljica aken, a so že študije v 60. letih prejšnjega stoletja pokazale, da to ne drži.

Največja študija iz tistega časa, v kateri je sodelovalo 65 udeležencev, ni odkrila povezave med uživanjem čokolade in aknami. Študijo so sicer kasneje kritizirali zaradi pomanjkljive zasnovne, a tudi novejše študije niso prinesle drugačnih rezultatov, piše BBC.

Medtem ko je čokolada izvzeta iz nabora hrane, ki povzroča akne, pa novejše študije kažejo, da obstaja povezava med določenimi jedmi in nastankom nečistoč na koži – zlasti zahodna prehrana z veliko maščobami, sladkorjem in mlečnimi izdelki naj bi bila problematična.

So za akne krivi geni? Stres?

Akne so pogosta kožna bolezen, pri kateri se lasni mešički v koži zamašijo z oljem in odmrlimi kožnimi celicami. Hude akne v mladosti in odrasli dobi so navadno povezane z genetiko, ob tem pojasnjuje dermatologinja Beibei Du-Harpur in dodaja, da geni določajo velikost žlez lojnic, ki proizvajajo olje.

V zadnjih letih je primerov aken pri odraslih osebah, zlasti ženskah, vse več. Dermatologinja to pripisuje več dejavnikom, predvsem okoljskim. “Na splošno naš način življenja ni dober za človeško telo in morda so akne izraz tega.”

čokoladni browniji
Čokolada (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi raziskovalci v eni od študij trdijo, da akne poslabšuje sodoben način življenja, vključno z zahodno prehrano z veliko sladkorja in maščob, vendar dodajajo, da je treba medsebojni vpliv zdravja, imunskega delovanja, prehrane, vnetij, stresa in izpostavljenosti okolju še dodatno raziskati.

“Dodatni sprožilci aken so lahko stres, boj proti okužbam ali predmenstrualni sindrom (PMS),” navaja dermatologinja Zainab Laftah.

Akne bi lahko povzročale posamezne sestavine

No, če se vrnemo k prvotnemu vprašanju: ali torej čokolada lahko povzroča akne? Šestdeset let po tem, ko so čokolado prvič obtožili za povzročiteljico aken, mnogi ljudje še vedno menijo, da to drži.

“Obstaja veliko napačnih prepričanj, nekaj pa je tudi resnice,” pravi Laftah. Pojasnila je, da se ljudje različno odzivamo na nekatere živila, akne pa lahko pri nekaterih povzročajo sestavine čokolade.

Več študij je v preteklosti že poskušalo ugotoviti, katere sestavine čokolade bi bile lahko problematične, a so bile narejena na razmeroma majhnem vzorcu ljudi in niso najbolj zanesljive.

Ena izmed študij iz leta 2011 je denimo raziskovala učinke 100-odstotno temne čokolade na nastanek aken. Raziskovalci so v njej ugotovili, da je uživanje čokolade povzročilo akne – a so jo izvedli na samo 10 udeležencih in brez kontrolne skupine.

Je kriv glikemični indeks?

Poleg sestavin bi lahko bil z nastankom aken povezan tudi glikemični indeks (GI) živil, ki označuje, kako hitro lahko živilo dvigne raven krvnega sladkorja v telesu. Številne študije so pokazale povezavo med živili z visokim GI, kot so sadje, kruh in testenine, in aknami.

Čokolada
Katera čokolada je najboljša za kožo? (Foto: PROFIMEDIA)

Kot pojasnjuje Laftah, lahko ta hrana poslabša stanje aken, saj dvigne nivo inzulina v telesu, ki povzroča vnetja, ta pa povečajo tvorbo sebuma na koži. Pore se zamašijo in nastanejo akne.

Številne populacijske študije so pokazale povezavo med aknami in uživanjem živil z veliko maščob in sladkorja. Največja tovrstna študija, objavljena leta 2020, je primerjala samooceno aken in vzorce prehranjevanja več kot 24.000 ljudi. Raziskovalci so ugotovili, da ima zahodnjaška prehrana verjetno pomembno vlogo pri nastanku aken. Podobna študija prebivalcev otoka Kitavan na Papui Novi Gvineji pa je pokazala, da tam aken sploh ni. Raziskovalci sklepajo, da je to morda posledica prehrane, piše BBC.

Katera čokolada je najboljša

Če se bojite aken, a bi vseeno radi jedli čokolado, raziskovalci zato priporočajo pametno izbiro med različnimi vrstami čokolade. V temni čokoladi je denimo sladkorja najmanj, uživanje nekaterih vrst temne čokolade pa lahko celo prinaša nekatere dermatološke prednosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!