Zakaj ima Viktor Orban pri Vladimirju Putinu vse manj “kredita”?

Svet 09. Sep 202405:20 13 komentarjev
Viktor Orban
Viktor Orban (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi sankcij Ukrajine proti ruskemu energetskemu velikanu Lukoilu bo največ posledic občutila Madžarska, ki se je v zadnjih letih močno zanašala na nizke cene ruske nafte. Zdaj bo vlada Viktorja Orbana prisiljena poiskati novo rešitev, ob tem pa se bo morala soočiti še z vzhajajočim političnim nasprotnikom v domovini.

Madžarska je dolgo časa uživala v ugodnih cenah ruske nafte, a nove ukrajinske sankcije bodo to spremenile, zato so oblasti v Budimpešti ogorčene, poroča bruseljski portal Politico. Madžarski zunanji minister Peter Szijjártó je ob nedavnem obisku Sankt Peterburga celo izjavil, da bodo Madžari brez ruske nafte lačni. “Če bo oskrba prekinjena, ne bomo mogli nahraniti države,” je dejal.

A to se skoraj zagotovo ne bo zgodilo, saj nafte trenutno ne primanjkuje, kažejo podatki EU. Analitiki dogajanja na stari celini pa opozarjajo, da Viktor Orban počasi izgublja ruske ugodnosti.

Madžarska je zadnji dve leti uživala posebne ugodnosti tudi znotraj EU, ki so ji omogočale dostop do ruske nafte po precej nižjih cenah od tržnih. Junija pa je Ukrajina ta dogovor postavila pod vprašaj, ko je ruskemu energetskemu velikanu Lukoil preprečila, da bi prek njenega ozemlja pošiljal nafto proti EU.

Madžarska in Slovaška, ki je še vedno uvoznica ruske nafte, sta hitro opozorili, da jima grozi pomanjkanje energentov, zato sta zahtevali posredovanje Evropske unije.

Kljub strahu pa se je ruska nafta še vedno stekala v ti dve državi. Po podatkih energetske obveščevalne službe Argus Media sta Madžarska in Slovaška avgusta skupaj prejeli 720.00 ton nafte, medtem ko sta julija prejeli 792.000 ton, junija pa 610.000 ton.

Putin in Orban
Foto: PROFIMEDIA

Kje tičijo razlogi, da so tokovi nafte kljub ukrepom Kijeva ostali nespremenjeni? Čeprav za Lukoil velja blokada, pa za druge proizvajalce nafte to ne velja in še naprej lahko pošiljajo surovo nafto čez ukrajinsko ozemlje. Ob tem pa lahko Lukoil svojo nafto na ukrajinski meji proda drugemu trgovcu, ki jo nato prodaja v EU. Tukaj pa je še Hrvaška, ki s svojim naftovodom ponuja alternativno dobavno pot.

A vse te rešitve so za Madžarsko precej dražje, kar pomeni več težav za Orbana. Sedanja ureditev je bila za Madžarsko zelo donosna, meni Ilona Gizinska, raziskovalka in strokovnjakinja za Madžarsko na Centru za vzhodne študije. “Ruska nafta se prodaja ceneje kot neruska, razlika v ceni za sod nafte se od uvedbe sankcij giblje med petimi in 30 dolarji,” je dejala za Politico.

Dobri odnosi Budimpešte in Moskve so zelo koristili tudi madžarskemu prebivalstvu kot tudi državnemu proračunu. Popust na rusko nafto je Madžarom pomagal, da so imeli ene najnižjih cen goriva na celini, medtem ko so stroški energentov skokovito narasli. Poleg tega je država prodajala presežne zaloge nafte in tako ustvarjala dobiček, kar je bilo zelo pomembno, saj se je Orban trudil uravnotežiti proračun ob počasni gospodarski rasti, ki je spodbudila tudi opozicijsko gibanje.

Gizinska ob tem opozarja tudi na dejstvo, da je madžarski energetski velikan MOL leta 2022 zabeležil rekorden dobiček. “Od tega pa ima koristi tudi madžarski proračun, ki ga podpira davek na previsoke dobičke podjetja,” je dodala.

“Ukrajinske sankcije proti Lukoilu so udarec proti senčnim prihodkom Orbanovega poslovnega kroga. Ti prihodki so za Orbana zelo pomembni, saj pomenijo največji možni dobiček, ki se ustvari na razliki med najcenejšo ceno nafte in tržnimi cenami naftnih derivatov,” je za Politico ocenil Mihajlo Gonchar, vodja kijevskega mislišča CGS Strategy XXI.

LUKOIL
Foto: PROFIMEDIA

Spremembe bodo neizogibno povečale stroške Madžarske, saj je nakupovanje nafte prek posrednikov, ali plačevanje dodatnih tranzitnih pristojbin Ukrajini, dražje. Ob tem pa zaostritev odnosov s Kijevom prihaja v potencialno nevarnem trenutku za Viktorja Orbana. V državni politiki se namreč hitro vzpenja njegov politični nasprotnik, ki je bil nekoč član Orbanove desničarske stranke Fidesz.

Peter Magyar, nekdanji poslanec Evropskega parlamenta, je marca letos ustanovil novo politično gibanje, ki obljublja, da bo končalo “mafijske posle v državi”, ob tem pa napoveduje ohladitev odnosov s Kremljem in tesnejše odnose s Kijevom.

Po podatkih interne raziskave javnega mnenja bruseljskega Politica ima Magyarjeva stranka Tisza trenutno okoli 32 odstotkov glasov podpore, Orbanov Fidesz pa okoli 43 odstotkov.

Čeprav za zdaj kaže, da bo Madžarska še naprej dobivala rusko nafto na tak ali drugačni način, vendar bo skoraj zagotovo dražja kot v preteklosti. Do naslednjih parlamentarnih volitev na Madžarskem, ki bodo leta 2026, se bodo razmere zagotovo še spremenile. Ukrajina bo morda uvedla dodatne sankcije na rusko nafto, države članice EU pa bodo morda močneje pritisnile na Madžarsko, da se odpove ruski nafti.

Vladimir Putin morda ne bo mogel večno pomagati Viktorju Orbanu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje