Zakaj je ciklon Boris tako nenavaden in uničujoč

Svet 16. Sep 202413:42 4 komentarji
Poplave na JZ Poljske
Jugozahod Poljske. (Foto: PROFIMEDIA)

Srednja Evropa se spopada s hudimi poplavami, ki so terjale tudi več smrtnih žrtev. "Krivec" za obilne padavine je ciklon Boris, ki pa je imel drugačno pot, kot je značilno za ciklone.

Osrednjo in vzhodno Evropo so prizadele katastrofalne poplave. Obilno deževje je povzročil ciklon Boris.

Poljski premier Donald Tusk je razglasil stanje naravne katastrofe, v Avstriji pa govorijo o “še nikoli videni ekstremni situaciji”. Hudo je tudi v Romuniji in na Češkem, Madžarska pa najhujše pričakuje v naslednjih dneh. Število smrtnih žrtev iz dneva v dan narašča.

Zakaj je ciklon Boris neobičajen

Dežurni meteorolog z agencije za okolje Timotej Kozelj je za N1 pojasnil, zakaj je bil ciklon Boris tako uničujoč.

Prejšnji teden se je nad zahodno oziroma srednjo Evropo poglobilo obsežno območje hladnega zraka v višinah. Nad našimi kraji je nastal sekundarni ciklon v severnem Jadranu. Ti cikloni običajno potujejo proti južnemu Balkanu, ampak tokrat se je ciklon pomikal proti vzhodu in se tam tudi zadržal, je dejal Kozelj.

Z južnimi oziroma vzhodnimi vetrovi je vlažen zrak narivalo na vzhodne Alpe v Avstriji in na Tatre na meji med Poljsko ter Češko. Izločilo se je veliko vlage, kar je povzročilo obilne padavine.

V vzhodni Avstriji je v dveh dneh padlo dvakrat do štirikrat toliko padavin kot v povprečnem septembru.

Reševanje na Poljskem
Reševanje prebivalcev in psa na Poljskem. (Foto: PROFIMEDIA)

“Nenavadno je prav to, da se je ciklon tam zadrževal dlje časa, zato so bile padavine tako vztrajne in dolgotrajne. To je za tista območja neobičajno,” je dodal Kozelj. Kot je še pojasnil meteorolog, ciklon Boris na območju “opleta” že dlje časa, ker sta nad Atlantikom in Rusijo anticiklona, ki zadržujeta ciklonsko območje nad Balkanom oziroma vzhodnim delom srednje Evrope.

Poslabšanje vremena je prineslo tudi občutno ohladitev. V avstrijskih Alpah je ponekod zapadlo več kot meter snega. Meja sneženja se je sicer spustila pod 1.000 metrov nadmorske višine.

Po Kozeljevih besedah bo danes na območju še nekaj padavin, nato pa bodo te postopno ponehale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje