Zakaj je Netflixova serija Squid Game postala tako priljubljena?

Magazin 08. Okt 202111:28 > 10. Okt 2021 16:10 0 komentarjev
Squid Game
PROFIMEDIA

V Hollywoodu poskušajo ugotoviti, zakaj je južnokorejska drama Squid Game, ki jo je Netflix uporabnikom in uporabnicam ponudil praktično brez promocije, na dobri poti, da postane najuspešnejša serija te pretočne platforme.

Po devetih epizodah odgovora verjetno ni mogoče zasnovati le na enem dejavniku, temveč na več različnih. Ti vključujejo vznemirjenje občinstva, ki je koncept serije odkrilo brez najave kritikov, distopijo v slogu Črnega ogledala, znanih otroških iger, ki postajajo smrtonosne, in večji apetit v ZDA po mednarodnih vsebinah, kar se je že pokazalo pri južnokorejskem filmu Parazit, ki je leta 2020 prejel oskarja. Opazna je tudi priljubljenost drugih Netflixovih serij iz tujine, kot je Lupin.

Kar zadeva serijo – v njej ni ničesar takšnega, kar bi nujno povzročilo njeno priljubljenost na družbenih omrežjih. Lahko pa rečemo, da je scenarist in režiser Hvang Dong Hjuk postregel staro vino v novi steklenici. Squid Game predstavlja vizualno variacijo na teme, ki smo jih videli že večkrat in ki vključujejo delitev na razrede – bogati plenijo revne in uboge. To je storil v trenutku, ko je občinstvo lahko dovzetnejše za to sporočilo.

Kot se pogosto dogaja, so se izbira pravega trenutka, način, kako je vse predstavljeno, in platforma (Netflix, ki ima 200 milijonov naročnikov) združili in ustvarili tisto, kar je eden od direktorjev Netflixa za NBC News opisal kot “vznik častilcev”. Portal Vulture navaja, da se je serija začela z le nekaj ocenami in “skorajda brez trženja v ZDA”.

Čeprav tudi Parazit izpostavlja vprašanje gospodarske neenakosti, se primerjava med njima tu konča. V seriji Squid Game je prikazana mračna vizija bogatih; zaradi njihove zabave revni tvegajo življenje.

Squid Game
PROFIMEDIA

Distopični koncept se je pogosto povezoval z različnimi uspešnicami, od Igre lakote, Denarja ali krogle, do neodvisnega filma Series 7, ki so se osredotočale na izmišljeni resničnostni šov, v katerem so tekmovalci sodelovali v izločilni igri, ki je pomenila boj proti smrti.

Novejši primer, ki je bil prikazan tik pred pandemijo, je bil film The Hunt, ki je sprožil polemike s svojim vodilom, da bogati liberalci ustvarjajo opremo za lov na revne.

Platforma Quibi, ki je delovala le kratek čas, je imela v svoji ponudbi tudi Most Dangerous Game, v kateri je neozdravljivo bolan človek skušal osvojiti denar tako, da si je dovolil postati plen za en odstotek bogatih. Zaplet je večinoma zrcalil film iz leta 1994 Lovec na ljudi, v katerem je Ice-T igral brezdomca, ki so ga ugrabili in preganjali bogati lovci, ki iščejo vrhunsko vznemirjenje.

Kljub grozljivemu nasilju se družbena kritika v seriji Squid Game sliši jasno in glasno, in ugotavlja, kako obupani so udeleženci in kako malo njihovo življenje cenijo tisti, ki so krivi za njihovo trpljenje.

Hkrati je lahko tisti element, ki vključuje elito, najšibkejši del serije ali pa vsaj izpostavljen šele v poznejših epizodah.

Kljub temu pa so do takrat, ko se ti šibkejši elementi začnejo pojavljati, gledalci nedvomno že obsedeni z usodami ključnih tekmovalcev, prav tako jih zanima, kdaj bodo izvor in skrivnosti igre razkrinkani.

Druga zanimiva plat serije Squid Game je ideja, da naj bi imele revne duše, ki tekmujejo, ne glede na to, da so razmere zlobne in brutalne, poštene in enake možnosti. Na neki način ta egalitarni element vpliva na priljubljenost serije in presega kulturne bariere.

Dejstvo, da je nekaj tako vdrlo med občinstvo, dokazuje, kako so v tej dobi vrtoglavega obilja uspešnice nepredvidljive. Ko pa se tak program nenadoma pojavi in “čaščenje” že obstaja, lahko predvidevamo, da bo Squid Game v kratkem dobil nadaljevanje.

Avtor: Brian Lowry/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!