Zakaj Nemčijo in Francijo obtožujejo, da sta stopili na stran ruskih oligarhov

Svet 06. Jun 202422:20 1 komentar
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Nemčija in Francija nasprotujeta prizadevanjem Evropske unije za odpravo vrzeli, s katero luksuz – predvsem avtomobili višjega cenovnega razreda – v Rusijo prihaja iz Belorusije. Čeprav EU poleg sankcij proti Moskve te vodi tudi proti Minsku, pa so manj daljnosežne. Zaradi skupne carinske politike med državama to neposredno koristi Rusiji.

Evropska unija je od začetka ruske invazije na Ukrajino proti Rusiji uvedla že 13. paketov sankcij. S tem med drugim omejuje uvoz dobrin iz EU v Rusijo. V sankcijah proti Rusiji je EU zamrznila že okoli 280 milijard evrov ruskih sredstev, onemogočila pa tudi uvoz luksuza. Kljub temu se ruski politični vrh in tamkajšnji oligarhi še vedno prevažajo v luksuznih vozilih, ki jih ustvarjajo na Zahodu.

Unija od leta 2020 sankcionira tudi Belorusijo. Sankcije proti Minsku je uvedla zaradi nedemokratične izvedbe volitev, a so manj daljnosežne kot tiste proti Moskvi, kar zaradi skupne carinske politike neposredno koristi tudi Rusiji.

Uvoz avtomobilov iz Evropske unije v Belorusijo se je v lanskem letu povečal na 2,6 milijarde dolarjev (okoli 2,4 milijarde evrov) oziroma štirikrat v primerjavi z letom 2021. Raziskovalci so opazili največje povečanje prav v sektorju luksuznih avtomobilov. Ta je z 1,4 milijarde dolarjev (okoli 1,3 milijarde evrov) predstavljal kar dve tretjini celotnega uvoza. Ker porast ni v skladu z razvojem beloruskega avtomobilskega trga, ugotavljajo, da je povezan z nadaljnjim izvozom v Rusijo, je poročal Politico.

EU je skušala vrzel, prek katere luksuz iz Belorusije potuje naprej v Rusijo, odpraviti. A tem prizadevanjem nasprotujeta največji evropski gospodarstvi – Nemčija in Francija, je poročal Politico. Po njihovih informacijah naj bi uradniki iz obeh držav zagovarjali sankcije, a le tiste, ki vplivajo na potek vojne.

Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko (Foto: Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via REUTERS)

Prav zaradi tega države EU tehtajo, ali naj prihajajoči 14. sveženj sankcij proti Rusiji ločijo od podobnih ukrepov proti Belorusiji, kar bi olajšalo dosego dogovora do letnega vrha sedmih svetovnih največjih gospodarstev G7, ki bo prihodnji teden potekal v Italiji. S tem bi sankcije proti Belorusiji uvedli šele kasneje. EU je blizu dogovoru, ki bi prepovedal izvoz ruskega zemeljskega plina. To bi po poročanju Politica Moskvo lahko prikrajšalo za milijardne dobičke.

Tudi z razmejitvijo pa sprejem sankcij zaenkrat še ni zagotovljen. Več članic – med njimi tudi Madžarska – jim namreč nasprotujejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje