Zakaj se je Pjongjang vpletel v vojno v Evropi? Na to priložnost je dolgo čakal

Svet 17. Okt 202412:37 7 komentarjev
Kim Džong Un
Foto: PROFIMEDIA

Nekateri uradniki in analitiki v zadnjem času vse glasneje govorijo, da Severna Koreja Rusiji pomaga ne zgolj z dobavo orožja, ampak na bojišča v Ukrajini pošilja svoje vojake in inženirje. Zakaj? Kaj ima Pjongjang od tega?

V zadnjih tednih ameriški in ukrajinski uradniki trdijo, da Severna Koreja poleg obsežnih pošiljk topniških granat in balističnih izstrelkov na ruska bojišča pošilja tudi inženirje in vojake.

A kaj ima Pjongjang od tega? Vojna v Ukrajini daje severnokorejski vojski nekaj, na kar je že dolgo upala: priložnost za preizkušanje novega orožja in pripravljenost častnikov na sodobno bojevanje, navedbe južnokorejskih analitikov povzema The New York Times.

“Ko Severna Koreja prodaja orožje državam v vojni, tja pošilja tudi vojake, ki se tam borijo. Zdi se, da ne želi zamuditi priložnosti za boj v vojni in pridobivanja izkušenj,” je za ameriško medijsko hišo ocenil vojaški analitik Jang Uk. Za severnokorejske sile je namreč ključno, da se naučijo ravnati s svojim orožjem in pridobijo bojne izkušnje, vključno z uporabo dronov. “Severni Korejci bodo v Ukrajini preučevali, kako lahko pridobljeno znanje prenesejo v domače okolje,” je dodal.

Proti Ukrajini naj bi uporabili tudi balistične rakete kratkega dosega KN-23, nanje pa lahko namestijo tudi jedrsko orožje. Severna Koreja jih je razvila v zadnjih letih, po pisanju New York Timesa bi to lahko bilo eno njenih glavnih orožij v primeru vojne z Južno Korejo, ocenjujejo strokovnjaki.

“Z uporabo izstrelkov na bojišču bo Severna Koreja zbrala dragocene podatke za izboljšanje učinkovitosti svojih raket, informacije pa lahko vplivajo tudi na prodajo teh izstrelkov tujim kupcem,” je ocenil južnokorejski analitik Jang Mu.

Po njegovih besedah bodo glavni prispevek Severne Koreje inženirji in svetovalci, ki bodo ruski vojski pomagali pri upravljanju orožja, opazovanju napak in zbiranju podatkov o njegovi uporabi na bojišču. Številne severnokorejske topniške granate in rakete naj bi bile slabe kakovosti in pokvarjene.

severnokorejski vojaki
Foto: PROFIMEDIA

Ob tem je politolog Park Von Gon podvomil o navedbah ukrajinskih uradnikov, da bo voditelj Kim Džong Un na bojišča poslal večje število severnokorejskih vojakov. Po njegovih besedah gre za (pre)velik logistični zalogaj, ta operacija bi namreč zahtevala obsežne priprave obeh strani, tudi letne vojaške vaje.

Džong Un in ruski predsednik Vladimir Putin zanikata pošiljke orožja. Poročanje, da se severnokorejske sile borijo v Ukrajini, pa so v Kremlju označili za še “eno lažno novico”. V skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN državam članicam ta med drugim prepoveduje izdajanje delovnih dovoljenj Severnim Korejcem in sklepanje orožarskih poslov s Pjongjangom.

Severna Koreja rada pomaga prijateljem

Obenem Pjongjang Kremlju z vojaško pomočjo vrača uslugo. Moskva je Severni Koreji dobavljala orožje v korejski vojni pred več kot sedmimi desetletji, ko so severnokorejski vojaki vdrli v Južno Korejo. S tem se je začela triletna korejska vojna, kar je bil prvi večji spopad po koncu druge svetovne vojne.

Danes Severna Koreja torej pomaga Rusiji in s tem krepi svojo vojaško pripravljenost na Korejskem polotoku sredi naraščajočih napetosti z Južno Korejo. Pjongjang od korejske vojne ni bil vpleten v večji konflikt, a vztrajno išče možnosti za prodajo orožja in pošiljanje druge vojaške pomoči prijateljskim državam. Vojaške pilote so v pomoč poslali Severnemu Vietnamu med vojno leta 1955.

Severnokorejski voditelj
Foto: PROFIMEDIA

Korejski piloti so pomagali tudi Egiptu v jomkipurski vojni leta 1973, ko je arabska koalicija pod vodstvom Egipta in Sirije začela sočasno ofenzivo proti Izraelu na Sinaju in Golanski planoti, na ozemljih, ki jih je Izrael zasedel med šestdnevno vojno leta 1967.

Po poročanju ruske državne tiskovne agencije Tass naj bi Severna Koreja med državljansko vojno v Siriji leta 2016 poslala raketne tehnike in dve manjši bojni enoti v boj za Asadov režim.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje