“Zakonca sta preživela pekel”: v poplavah izgubila osem članov družine

Svet 06. Okt 202409:08 > 09:53 1 komentar
Uničene hiše v Jablanici
Uničene hiše v Jablanici (Foto: @DuskaJurisic/ FACEBOOK)

Iz Bosne in Hercegovine, kjer po hudih poplavah še vedno iščejo pogrešane, prihajajo pretresljive zgodbe. Med njimi je tudi pripoved zakoncev Imamović, ki sta ob nenadnem prihodu hudournika ostala brez osmih članov družine.

V Bosni in Hercegovini tri dni po hudih poplavah pod ruševinami še vedno iščejo preživele. Hude poplave, ki so sprožile tudi zemeljske plazove in podore, so odnesle vse pred seboj. Najhuje je bilo v okolici Jablanice, Fojnici ter Kerševu.

Iz opustošenih naselij prihajajo tragične zgodbe. Zakonca Imamović iz Donje Jablanice sta v trenutku, ko je prišel hudournik, izgubila osem članov družine.

“Zakonca sta preživela pekel. Grozni hudournik, ki je prinesel ogromne količine kamenja, je z obličja zemlje v trenutku odnesel hiši moževe sestre in brata. V trenutku je izgubil osem članov družine,” objavo namestnice ministra za človekove pravice in begunce Duške Jurišić povzema N1 BiH.

Preživela družina je šoku. “Sodelovali so v iskalni akciji in sami našli trupla najdražjih,” je dodala Jurišić.

Zgodbo o pretresljivi noči sta delila tudi Amra in Semir Jahić. Jahić je pripovedovala, da je življenje njunega štiriletnega sina komaj rešila. Z njim v naročju je preplavala več sto metrov po hudourniški vodi, polni blata. Na koncu se je oprijela kompresorja, ki ga je nosil vodni tok.

Pogrešajo še najmanj 10 ljudi

Po zadnjih informacijah N1 BiH je v poplavah skupaj umrlo najmanj 13 ljudi, med 10 in 15 jih še vedno pogrešajo, je danes povedal tiskovni predstavnik regionalnih oblasti.

Vzpostaviti so uspeli cestno povezavo med Mostarjem in Jablanico, vendar je vožnja po njej dovoljena le za vozila reševalnih služb in nujne primere. Oblasti pozivajo ljudi, naj se ne podajajo na prizadeta območja.

Prebivalce uničenih območij, ki so ostali brez domov, so namestili v hotelih in domu starejših občanov v Jablanici, številni pa so se zatekli k sorodnikom in prijateljem. Kot še poroča tiskovna agencija BiH Fena, so na terenu vse pristojne službe, pomaga jim okoli 300 prostovoljcev, največ v Jablanici.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje