Zaloge riža na Japonskem na najnižji ravni: “Razloga za preplah še ni”

Gospodarstvo 01. Avg 202412:35 1 komentar
riž
Foto: PROFIMEDIA

Zaloge riža na Japonskem so padle na najnižjo raven v zadnjih desetletjih. Razlog? Vse več tujih turistov, ki si na dan privoščijo povprečno dva obroka z rižem, in visoke temperature ter sušno lansko poletje, ki so oklestili letino.

Zaloge riža na Japonskem v tem stoletju še niso bile tako izčrpane, je poročal Guardian.

Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in ribištvo so zaloge riža v zasebnem sektorju junija padle na 1,56 milijona ton, kar je 20 odstotkov manj kot leto poprej in najmanj od leta 1999, ko so prvič zbrali primerljive podatke.

Na ministrstvu so s prstom pokazali na visoke temperature v lanskem poletju, ki so ogrozile pridelek, in zanimivo – množičen turizem.

sushi
Foto: PROFIEMDIA

“Glavna razloga za rekordno nizke zaloge sta zmanjšanje proizvodnje zaradi visokih temperatur in pomanjkanja vode ter relativno nizke cene riža v primerjavi s cenami drugih pridelkov, kot je pšenica,“ je za francosko tiskovno agencijo povedal uradnik kmetijskega ministrstva Hiroši Itakura.

“K temu pa je prispevalo tudi povečano povpraševanje tujih turistov,” je dodal Itakura ter pomiril, da sicer še ni razloga za preplah. Glede na situacijo še ne moremo govoriti o krizi, zatrjujejo na ministrstvu.

Japonci sicer množično prevzemajo zahodnjaške prehranjevalne navade, zato je povpraševanje po rižu vse nižje. Demografska kriza v kombinaciji z nizkimi cenami riža za japonsko kmetijstvo ne obeta ničesar dobrega. Vse manj mladih za svojo karierno pot izbere kmetijsko dejavnost, kot je pridelava riža. Podeželje se stara, riževa polja pa so vse manjša, številna že zapuščena, je poročal japonski časnik Mainichi.

Polje riža na Japonskem
Polje riža na Japonskem (Foto: PROFIMEDIA)

Povpraševanje po rižu po dolgem času poskočilo

Številke pa so se letos nekoliko obrnile. Povpraševanje po rižu je poskočilo prvič po 10 letih, in sicer se je med junijem 2023 in junijem 2024 povečalo za 100 tisoč ton. V tem istem obdobju se je več kot podvojila tudi številka tujih turistov.

V prvi polovici leta 2024 je Japonsko obiskalo skoraj 18 milijonov tujih turistov. Ministrstvo je ocenilo, da povprečen tuj turist na dan poje dva obroka z rižem, kar pomeni, da so skupaj pojedli 51.000 ton riža, kar je 2,7-krat več kot leto prej.

Trgovska cena riža je najvišje v primerjavi z zadnjimi 30 let, trgovcem na debelo primanjkuje zalog, nekateri supermarketi pa naj bi še dodatno dvignili cene in omejili nakupe riža, poročajo japonski mediji. Razmere se bodo najverjetneje nadaljevale do septembra, ko bodo na trgovske police položili riž iz letošnje letine, je še poročal Guardian.

Cenovni pritiski pa za tamkajšnje oblasti še niso razlog, da bi sprostili vladne zaloge, ki znašajo 910.000 ton riža. Zaloge so sicer prvič vzpostavili leta 1993, ko so se zaradi nenavadno hladnega poletja in posledično slabe letine spopadali s kritičnim pomanjkanjem riža.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje