Žalostna novica za ljubitelje Mozartovih kroglic

Gospodarstvo 30. Nov 202118:02 > 19:24 2 komentarja
mozartova kroglica
Profimedia

Podjetje Salzburg Schokolade, ki proizvaja znamenite Mozartove kroglice, se je znašlo v stečajnem postopku. Glavni razlog za to so velike izgube, ki jih je povzročilo nizko povpraševanje med pandemijo. Ogroženih je okoli 140 delovnih mest, zaposleni pa ostajajo brez novembrskih plač.

Podjetje Salzburg Schokolade, ki izdeluje originalne Mozartove kroglice, se je znašlo v stečajnem postopku, kar je žalostna novica za vse ljubitelje te priljubljene sladice. Podjetje ga je danes sprožilo na avstrijskem deželnem sodišču v Salzburgu.

Glavna vzroka za finančni zlom podjetja naj bi bila izguba velikega naročila leta 2016 in padec povpraševanja v koronskem letu 2020, ko je podjetje zabeležilo 1,2 milijona evrov izgube. Ogroženih je okoli 140 delovnih mest, na poplačilo čaka 614 upnikov, zaposleni pa ostajajo brez novembrskih plač.

Finančne obveznosti podjetja iz mesta Grödig po prvih podatkih obsegajo 27,29 milijona evrov, njegova sredstva pa znašajo 23,35 milijona evrov. Preživetje podjetja je pod vprašajem, stečajni postopek pa ne vpliva na hčerinsko tovarno na Češkem.

Močno jih je prizadela pandemija

Družba Salzburg Schokolade je v zadnjih letih še uspela ustvarjati dobičke, vendar jo je pandemično leto 2020 močno udarilo. Zelo se je zmanjšalo število turistov, prireditev in posebnih dogodkov, kot so rojstnodnevne zabave in poroke, zato se je povpraševanje po njihovih sladicah zmanjšalo. Ob tem sta bili prodajalni na Dunaju in v Salzburgu zaradi omejevalnih ukrepov nekaj časa tudi zaprti.

trgovina z mozartovimi kroglicami
Profimedia

Lanski padec so letos uspeli le delno nadomestiti. Kljub novim strankam iz tujine in državni koronski pomoči bodo tudi letošnje leto končali v rdečih številkah. K temu bodo med drugim pripomogli novo zaprtje države, v katerem je trenutno Avstrija, in zvišanje cen surovin, energije, logistike ter embalaže.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1897 pod imenom Rajsigl-Süsswarenfabrik v Salzburgu, leta 1956 so ga preselili v Grödig.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje