Zamaskirani aktivisti vdrli na Svobodno univerzo v Berlinu

Svet 17. Okt 202417:05 1 komentar
Svobodna univerza v Berlinu
Na kraj so prišli tudi policisti, ki so stali pred stavbo Svobodne univerze v Berlinu. (Foto: PROFIMEDIA)

Po več propalestinskih protestih v minulih mesecih so danes zamaskirani aktivisti vdrli v poslopje Svobodne univerze v Berlinu in poskušali zasesti stavbo vodstva ustanove, kar pa jim ni uspelo. Prišlo je tudi do fizičnih konfrontacij med aktivisti in zaposlenimi in škode na poslopju.

Po navedbah policije so aktivisti v stavbo vdrli okoli 13. ure. Glede na poročanje nekaterih nemških medijev je pri vdoru, ki naj bi bil povezan s propalestinskimi protesti, sodelovalo okoli 40 ljudi, drugi poročajo o nekoliko manjšem številu.

Glede na izjavo predstavnice univerze so bili sodelavci ustanove pri tem deležni fizičnih napadov in verbalnih groženj. Da bi se zaščitili, so člani in zaposleni vodstva univerze zaklenili vrata. Doslej so sicer že vsi zapustili poslopje in so deležni psihološke pomoči, je še navedla predstavnica univerze.

Policija, ki je potrdila, da posreduje zaradi incidenta na univerzi, je navedla, da je prišlo tudi do materialne škode. Med drugim so aktivisti na pročelje in v notranjosti poslopja s sprejem zapisali slogane, povezane z islamističnim gibanjem Hamas in vojno v Gazi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje