Zaostrene razmere na Bližnjem vzhodu: Iran je Rusijo prosil za pomoč

Svet 06. Avg 202410:37 > 15:04 7 komentarjev
Iran
Foto: PROFIMEDIA

Iran je Rusijo zaprosil za dobavo naprednih radarjev in opreme za zračno obrambo.

Iran je Rusijo v času vse večjih napetosti na Bližnjem vzhodu zaprosil za dobavo opreme za zračno obrambo in radarjev, je v ponedeljek poročal ameriški časnik New York Times. Dobava omenjenega orožja naj bi stekla kmalu po ponedeljkovem obisku nekdanjega ruskega obrambnega ministra in vodjo sveta za nacionalno varnost Sergeja Šojguja v Teheranu.

Dva iranska uradnika, od katerih je eden član revolucionarne garde, sta potrdila, da je Iran Rusijo zaprosil za dobavo naprednih radarjev in opreme za zračno obrambo. Dobava naj bi se začela po pogovorih med Šojgujem in iranskimi uradniki v Teheranu, ob sklicevanju na lokalne medije navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Šojgu je v ponedeljek obiskal Teheran, kjer se je med drugim srečal z novim predsednikom Masudom Pezeškianom. Namen obiska je bil okrepiti medsebojne odnose ter preučiti regionalna in mednarodna varnostna vprašanja.

Pezeškian je na srečanju dejal, da so izraelski zločini v Gazi in umor političnega vodja palestinskega islamističnega gibanja Ismaila Hanije v Teheranu “jasni primeri kršenja vseh mednarodnih zakonov in predpisov”. Ob tem je poudaril, da je Teheran odločen razširiti odnose s svojo strateško partnerico Rusijo. “Rusija je med državami, ki so v težkih časih stale ob strani iranskemu narodu,” je še dodal.

Mednarodna skupnost se trudi preprečiti regionalno vojno

Razmere na Bližnjem vzhodu so se zaostrile po uboju Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra v Bejrutu. Iran in njegovi zavezniki, vključno s Hezbolahom, so zagrozili z odzivom. Teheran sicer vztraja, da ne želi stopnjevati napetosti v regiji, a meni, da je kaznovanje Izraela nujno za preprečevanje nadaljnje nestabilnosti.

Mednarodna skupnost si sicer prizadeva za umiritev napetosti med Iranom in Izraelom. Partnerji v regiji pod vodstvom ZDA pa so Izrael pozvali, naj se na morebiten napad Irana odzove zadržano, saj cilj ne sme biti vsesplošna regionalna vojna, je danes ob sklicevanju na izraelsko radiotelevizijo Kan poročala nemška tiskovna agencija dpa. “Dobro premislite, preden vrnete udarec. Končni cilj ni sprožiti vsesplošno vojno,” se je po poročanju radiotelevizije Kan nadaljevalo sporočilo Izraelu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje