Izrael našel posmrtne ostanke šestih talcev

Svet 01. Sep 202410:30 > 13:35 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Izraelske sile še naprej blokirajo Dženin na Zahodnem bregu. Tam je od srede ubila 14 ljudi. Izrael naj bi po lastnih navedbah ob tem v soboto na območju Gaze našel posmrtne ostanke šestih talcev. Za njihovo smrt so obtožili Hamas.

Izraelska vojska je v soboto v tunelu na območju Gaze našla posmrtne ostanke šestih talcev. Po današnjih navedbah izraelskih oblasti so jih zajeli med vdorom palestinskih borcev v Izrael 7. oktobra lani, za njihovo smrt pa so obtožili palestinsko islamistično gibanje Hamas. Ubili naj bi jih malo pred prihodom izraelskih vojakov.

Trupla šesterice so v soboto našli v tunelu v Rafi na skrajnem jugu Gaze. Nato so jih prepeljali v Izrael, kjer so jih identificirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za štiri moške in dve ženski, med njimi sta tudi dvojna državljana Izraela in Rusije oz. ZDA. Smrt ameriško-izraelskega moškega je potrdil tudi ameriški predsednik Joe Biden.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je danes povedal, da uvodna preiskava kažejo na to, da so jih pripadniki Hamasa ubili malo pred prihodom izraelskih vojakov. Ravno v soboto je sicer potekal nov množični shod v Tel Avivu, na katerem so nasprotniki izraelske vlade Benjamina Netanjahuja zahtevali sklenitev premirja v Gazi in izmenjavo ujetnikov.

Foto: PROFIMEDIA

Ravno v soboto je sicer potekal nov množični shod v Tel Avivu, na katerem so nasprotniki izraelske vlade Netanjahuja zahtevali sklenitev premirja v Gazi in izmenjavo ujetnikov.

Netanjahu je v današnji izjavi po najdbi trupel vodjam Hamasa sporočil, da jih bodo našli in da bodo z njimi “poravnali račune”. “Tisti, ki ubijajo talce, nočejo dogovora,” je še povedal premier, ki sicer za razliko od Hamasa v zadnjih mesecih ne kaže nikakršnega zanimanja za resnično premirje v Gazi.

Kot poroča katarska televizija Al Jazeera, je visoki uradnik Hamasa Izat al Rišek zatrdil, da je šesterica umrla v napadu izraelske vojske. Ob tem je obsodil Bidnovo podporo Izraelu in dodal, da je Hamasu bolj mar za ujetnike kot ameriškemu predsedniku.

Izrael ocenjuje, da je od skupno 251 zajetih talcev v razdejani palestinski enklavi še 97. Od tega naj bi jih bilo 33 mrtvih.

Benjamin Netanjahu
Foto: Abir Sultan Pool via REUTERS

Izrael še naprej blokira Dženin

Izraelske sile že peti dan blokirajo Dženin na zasedenem Zahodnem bregu, kjer so od srede ubili 14 ljudi. Ob trajajočih racijah na severu se razmere zaostrujejo tudi na jugu tega palestinskega ozemlja, kjer so palestinski napadalci danes ubili tri izraelske policiste.

Skupno je bilo v tem času na Zahodnem bregu ubitih 24 Palestincev, piše katarska televizija Al Jazeera.

Izraelski vojaki danes z buldožerji uničujejo središče kraja, še navaja Wafa. Lokalne oblasti so sporočile, da so okupacijske sile doslej namerno uničile 70 odstotkov vseh cest in pripadajoče infrastrukture, zaradi česar je velika večina prebivalcev ostala brez dostopa do pitne vode.

Zdravniki brez meja (MSF) so opozorili, da izraelska vojska omejuje tudi dostop do zdravstvenih ustanov, prav tako pa da vojaki oblegajo bolnišnico v Dženinu. Vojska, ki pravi, da izvaja protiteroristične dejavnosti, je bila ponoči aktivna tudi na jugu Zahodnega brega, kjer je izvedla več aretacij.

V spopadih s palestinskimi borci je bil v soboto ubit en izraelski vojak, palestinski napadalci pa so danes streljali na vozilo na jugu Zahodnega brega in ubili tri policiste, je potrdila vojska.

V senci dogajanja na Zahodnem bregu se nadaljujejo tudi izraelski napadi na Gazo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje