Zapira se ena najboljših restavracij na svetu: Finančno in čustveno ne gre več

Magazin 09. Jan 202320:081 komentar
noma, restavracija
Foto: PROFIMEDIA

Danska restavracija Noma, ki že vrsto let velja za najboljšo na svetu, zapira vrata. Med drugim se spopada s kritikami o izkoriščanju delavcev, ki morajo za mizerno plačo – ali celo brez nje – delati po 16 ur na dan, ob tem pa so bili v preteklosti velikokrat žrtev verbalnih ali fizičnih zlorab nadrejenih. Zdaj, ko so zaposlenim omogočili pravično plačilo in boljše delovno okolje, pa preprosto ne zmorejo več.

Zapira se restavracija, ki že več let velja za najboljšo na svetu. Köbenhavnska restavracija Noma ima tri Michelinove zvezdice, časopis Restaurant jo je že štirikrat uvrstil na prvo mesto najboljših restavracij sveta, leta 2021 pa je med 50 najboljšimi restavracijami na svetu prejela prvo nagrado, piše Nova.rs.

Preberite še: Bo Ana Roš odprla še eno restavracijo?

Lastnik Nome René Redzepi je za The New York Times povedal, da konec leta 2024 zapirajo vrata, kar pa ne pomeni, da bodo prenehali gastronomsko dejavnost. Namesto restavracije bo, kot piše The New York Times, postali t. i. “laboratorij za hrano”, v katerem bodo razvijali nove jedi in izdelke ter jih nato prodajali v spletni trgovini. V obliki restavracije bo Noma odprta le še občasno, kot nekakšna “pop up” restavracija.

Čeprav je odločitev o zaprtju presenetila, ima Noma zanjo dober razlog. Spoprijema se namreč, kakor tudi veliko drugih elitnih restavracij, s kritikami o odnosu do zaposlenih. Ti so pogosto plačani zelo slabo ali sploh niso. Vodja restavracije Redzepi je že pred časom priznal, da morajo v jedi, ki jih strežejo, vložiti ure in ure dela, zdaj pa je, kot je zaupal The New York Timesu, dokončno postalo neizvedljivo, da bi zaposlene pošteno plačali za delo, ki ga opravijo, ob tem pa obdržali visoke standarde in konkurenčne cene.

René Redzepi
PROFIMEDIA

“Vse, kar je razkošno, je zgrajeno na hrbtu nekoga”

Finski kuhar Kim Mikola, ki je v Nomi delal štiri leta, je dejal, da sta tako kot pri proizvodnji diamantov, baletu in drugih luksuznih aktivnostih zloraba in slabo ravnanje z ljudmi pogosto nekaj običajnega. “Vse, kar je razkošno, je zgrajeno na hrbtu nekoga, nekdo mora plačati,” je opisal za The New York Times.

Preberite še: Delavcem v gostinstvu in turizmu dovolj kršitev, težkih razmer in nizkih plač

Noma je bila v preteklosti že tarča kritik zaradi slabega ravnanja s tujimi delavci in izkoriščanja pripravnikov, ki niso prejeli plačila. Restavracija je zadnjim začela plačevati šele oktobra lani, zaradi česar so se mesečni stroški povišali za več kot 50.000 dolarjev (47.000 evrov).

Čeprav so delavci po novem (pravičneje) plačani, so dolgi delovniki, stresno delovno okolje in prenizko plačilo ostali. “To je nevzdržno. Finančno in čustveno z vidika delodajalca in človeka preprosto ne gre,” je Redzepi za The New York Times še komentiral odločitev o zaprtju.

Vrhunske restavracije so, kot nam iz dneva v dan razkrivajo družbena omrežja, filmi in serije ter pričevanja zaposlenih, ena najbolj stresnih delovnih okolij z največ sistemskimi zlorabami delavcev. Redzepi je leta 2015 priznal, da je osebje verbalno in fizično zlorabljal. Več deset ljudi, ki so v Nomi delali med letoma 2008 in 2021, je povedalo, da so delali po 16 ur naenkrat, nekateri celo brez plačila, navaja nova.rs.

Primer jedi v Nomi: jelenje srce na žaru z omako iz masla, rumenjakov in kisa z vrtnicami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar