Zaporniku, ki je bil izvoljen za evroposlanca, dovolili odhod v Strasbourg

Svet 15. Jul 202417:01 2 komentarja
Fredi Beleri
Foto: Alkis Konstantinidis/REUTERS

Albanske oblasti so v nedeljo novemu grškemu evropskemu poslancu Frediju Beleriju, ki v Albaniji prestaja zaporno kazen zaradi kupovanja glasov na lanskih županskih volitvah v mestu Himare, omogočile udeležbo na ustanovnem zasedanju Evropskega parlamenta ta teden. Po zasedanju pa se bo moral evropski poslanec vrniti v albanski zapor.

Fredi Beleri, ki ima kot pripadnik grške manjšine v Albaniji dvojno državljanstvo, je bil na evropskih volitvah izvoljen na listi grške vladajoče konservativne stranke Nova demokracija. To pa je 52-letniku uspelo doseči kar iz albanskega zapora. Do nedavnega pa ni bil znano, ali se bo lahko udeležil seje v Strasbourgu.

“Zaporniku Dhionisisu (Alfredu) Beleriju je bilo na njegovo zahtevo odobreno potovanje v Strasbourg med 15. in 20. julijem, da bi se udeležil zasedanja Evropskega parlamenta,” je povedala predstavnica uprave albanskih zaporov in dodala, da se bo po zasedanju moral vrniti na prestajanje zaporne kazni. Beleri se je na razsodbo sodišča glede dveletne zaporne kazni sicer pritožil, vendar jo je v petek potrdilo albansko vrhovno sodišče, kar pomeni, da bo v zaporu ostal vsaj do sredine oktobra, poroča bruseljski portal Politico.

Novoimenovanega evropskega poslanca so pridržali maja lani na podlagi obtožbe, da je v zameno za glasove ponudil 40.000 albanskih lekov oziroma 400 evrov. Tekmeca je premagal za 19 glasov, za omenjeni znesek pa naj bi kupil osem glasov na volitvah za župana albanskega obmorskega mesta Himare. Funkcije župana ni začel opravljati.

Njegov primer je sprožil določene napetosti v odnosu med Atenami in Tirano. Lani je grška vlada napovedala, da bi Belerijev primer lahko vplival na prizadevanja Albanije za pridružitev EU.

Grška vlada je izrazila tudi pomisleke glede “nepristranskosti sodnih postopkov”. Grški zunanji minister Jorgos Gerapetritis je marca dolžino dosojene kazni označil kot “očitno nesorazmerno s stopnjo domnevnega prestopka,” poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje