V Harkovu umrle tri osebe: ruske bombe usmerjene proti bloku, pekarni, stadionu

Svet 24. Sep 202414:28 > 19:18 11 komentarjev
Obstreljevanje v Zaporožju
Foto: Ukrajinska nujna reševalna služba regije Zaporožje/REUTERS

V ruskih napadih na stanovanjsko sosesko v Harkovu na severovzhodu Ukrajine so bili danes ubiti najmanj trije ljudje, 28 pa jih je bilo ranjenih. V ponedeljke zvečer je bilo mesto Zaporožje v ponedeljek zvečer tarča dvournega obstreljevanja, v katerem je umrla ena oseba, šest pa je bilo ranjenih. Ruske sile so napadle tudi energetsko infrastrukturo v regiji Poltava. Medtem iz Rusije poročajo o sestrelitvi 13 dronov nad obmejnimi regijami in o ukrajinskem napadu na mesto Gorlivka v Donecku.

V ruskih napadih na stanovanjsko sosesko v Harkovu na severovzhodu Ukrajine so bili danes ubiti najmanj trije ljudje, 28 pa jih je bilo ranjenih, je sporočil guverner regije Harkov Oleg Sinegubov. Po njegovih besedah je bila v napadu v drugem največjem ukrajinskem mestu zadeta osemnadstropna stanovanjska stavba.

“Ruske bombe so bile usmerjene v stanovanjsko stavbo, pekarno in stadion. Z drugimi besedami, navadno življenje navadnih ljudi,” pa je na Telegramu sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se v New Yorku udeležuje zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Mednarodno skupnost je pozval, naj konča ruski teror in agresijo proti Ukrajini.

V napadih na Zaporožje umrla ena oseba

V ruskih zračnih napadih na mesto Zaporožje je v ponedeljek zvečer umrla ena oseba, šest je bilo ranjenih, je danes sporočil guverner zaporoške regije. Po navedbah oblasti je bila prestolnica istoimenske regije tarča dvournega obstreljevanja v ponedeljek po 21. uri po lokalnem času.

“V ruskih napadih v Zaporožju je umrl en človek, šest jih je bilo ranjenih, med njimi 13-letno dekle in 15-letni fant,” je na omrežju Telegram zapisal guverner Ivan Fedorov in dodal, da je po napadih z raketami in brezpilotniki zagorelo v infrastrukturnem objektu in stanovanjskih zgradbah.

Po navedbah mestnih oblasti je bilo v več delih Zaporožja poškodovanih 74 stanovanjskih blokov in 24 hiš.

Obstreljevanje v Zaporožju
Foto: Ukrajinska nujna reševalna služba regije Zaporožje/REUTERS

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da je zračna obramba ponoči nad državo sestrelila 66 dronov, medtem ko se je za 13 na radarjih izgubila sled. Vsega skupaj naj bi ruske sile nad Ukrajino izstrelile 81 brezpilotnikov, ki so bili večinoma usmerjeni proti severnemu in osrednjemu delu Ukrajine. Ob tem je Rusija izstrelila še štiri rakete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mesto Zaporožje je bilo tarča napadov tudi v noči z nedelje na ponedeljek, ko so ga ruske sile prvič napadle s t. i. drsnimi bombami.

Ruski napadi so povzročili škodo tudi v osrednji ukrajinski regiji Poltava. Brezpilotniki so obstreljevali energetsko infrastrukturo in prekinili oskrbo 20 naselij, so sporočile regionalne oblasti.

Tudi Ukrajina je ponoči in davi izvedla nove napade nad ruskim ozemljem. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so nad obmejnimi regijami sestrelili 13 ukrajinskih brezpilotnih letal.

V mestu Gorlivka v regiji Doneck, ki ga je zasedla Rusija, sta bila medtem po navedbah župana v ukrajinskem obstreljevanju davi ranjena civilista.

Švica gladomor priznala za genocid

Spodnji dom švicarskega parlamenta je danes veliko lakoto v Ukrajini, znano tudi kot holodomor ali gladomor, v kateri je v 30. letih prejšnjega stoletja v času vladavine sovjetskega diktatorja Josipa Stalina umrlo več milijonov Ukrajincev, priznal za genocid. Gladomor je za genocid doslej priznalo več kot 20 držav, tudi Slovenija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje