Zaposlene v letalskem oporišču Nata zaradi “grožnje” poslali domov

Svet 23. Avg 202418:32 2 komentarja
letalsko oporišče zveze Nato Geilenkirchen v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija
Letalsko oporišče zveze Nato Geilenkirchen v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija (Foto: PROFIMEDIA)

V letalskem oporišču zveze Nato Geilenkirchen v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija so zaradi potencialne grožnje zvišali stopnjo ogroženosti, je danes sporočila nemška policija, ne da bi podala podrobnosti o grožnji. Iz Nata so pozneje sporočili, da so stopnjo ogroženosti danes popoldne znova znižali.

“Na podlagi obveščevalnih informacij, ki kažejo na potencialno grožnjo, smo v Natovi letalski bazi Geilenkirchen zvišali stopnjo ogroženosti na drugo najvišjo,” je v četrtek zvečer na omrežju X zapisalo oporišče. Operacije v bazi potekajo nemoteno.

Tiskovni predstavnik nemške policije je medtem danes pojasnil, da je na lokaciji prisotna policija, a ker je preiskava v teku ni mogel podati podrobnosti o potencialni grožnji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Smo v stalnem stiku z ustreznimi varnostnimi in pravosodnimi organi ter organi v Natovi bazi v Geilenkirchnu,” je še dodal.

Tudi tiskovni predstavnik oporišča Christian Brett ni podal pojasnil glede groženj, je pa sporočil, da so vse zaposlene, ki niso nujni za normalno delovanje oporišča, poslali domov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prav tako je zavrnil ugibanja, da naj bi bazo preleteli droni. “To je absurdno,” je nadaljeval in dodal, da so preleti nad bazo za nepooblaščena letala prepovedani, zračni prostor pa je strogo nadzorovan.

letalsko oporišče zveze Nato Geilenkirchen v nemški zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija
Letalsko oporišče zveze Nato Geilenkirchen v nemški zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija (Foto: PROFIMEDIA)

Iz Nata so pozneje sporočili, da so stopnjo ogroženosti danes popoldne znova znižali. Dodali so, da je bilo začasno zvišanje stopnje ogroženosti previdnostni ukrep za zmanjšanje morebitnega tveganja za organizacijo in osebje.

V oporišču Geilenkirchen so sicer nameščena izvidniška letala AWACS, ki jih zveza Nato uporablja od leta 1980.

Nemška vojska je že v sredo poostrila varnost v vojaških objektih po državi, potem ko sta dva moška v preteklem tednu preplezala ograjo oporišča v mestu Wilhelmshaven na obali Severnega morja, oporišče Köln-Wahn pa so zaradi suma sabotaže začasno zaprli. V bazi Köln-Wahn so odkrili luknjo v ograji vodovoda, a rezultati testov niso pokazali, da bi bila voda kontaminirana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje