Zaradi bakterije E.coli inšpektorji zaprli priljubljeno hrvaško plažo

Svet 17. Avg 202419:14 1 komentar
Plaža Ičići
Plaža Ičići (Foto: PROFIMEDIA)

Hrvaški državni inšpektorat je zaradi bakterije E.coli zaprl plažo Ičići nedaleč stran od Opatije. Morsko vodo so namreč pristojni po tem, ko so onesnaženje opazili domačini, zadnje dni redno vzorčili, analize pa so pokazale, da ni primerna za kopanje.

Od danes naprej obiskovalce plaže Ičići nedaleč stran od Opatije pričaka tabla, ki prepoveduje kopanje. Kot smo poročali, so namreč občani pred nekaj dnevi opazili, da je morje onesnaženo, hrvaški Inštitut za varovanje zdravja pa je zato opravil analize vode.

Slednje so pokazale povišane vrednosti bakterije E. coli, zato je hrvaški inšpektorat plažo zaprl, poroča N1 Zagreb. O tem so bile obveščene vse pristojne službe, občina Opatija, komunalno podjetje in resorno ministrstvo.

Po besedah vodje oddelka za sanitarno mikrobiologijo in biologijo okolja na Inštitutu za varovanje zdravja Primorsko-goranske županije Darije Vukić Lušić so prve vzorce morske vode odvzeli v četrtek, v petek pa so na vzhodnem delu plaže proti marini vzorčenje ponovili. Vzorca sta bila znova neskladna. Vukić Lušić je pojasnila, da so sicer vzorci, ki so bili odvzeti na sredini plaže, dobri, morje na koncu plaže pa naj bi bilo odlične kakovosti.

Dejala je, da bodo z vzorčenjem morja na plaži Ičići nadaljevali, dokler vzorci ne bodo skladni. Postopek poteka tako, da po prvem skladnem vzorcu počakajo še tri dni, v roku enega tedna pa opravijo ponovno kontrolo. Če ta pokaže, da je morje čisto, inšpektorat tablo o prepovedi kopanja umakne.

Ičići
Foto: PROFIMEDIA

“Okužil se je štirimesečni dojenček”

Vsebnost bakterije E.coli po besedah vodje oddelka za sanitarno mikrobiologijo in biologijo kaže, da je morje prišlo v stik s fekalno odpadno vodo, ki lahko vsebuje različne patogene. Po besedah nekaterih kopalcev na plaži smrdi že dva tedna, zadnja dva dni pa je neznosno.

Med simptomi okužbe z bakterijo E.coli so napet trebuh, slabost, trebušni krči, povišana telesna temperatura, bruhanje in driska, ki je lahko vodena ali krvava. Bolezen traja nekaj dni. Trenutno nihče še ni poročal o tovrstnih zdravstvenih težavah, pravi Vukić Lušić, medtem pa kopalci trdijo nasprotno.

“Prišla sem na dopust in poljubila otroka, ki se je tam kopal več dni. Njegovi lasje so močno smrdeli po urinu,” je za Jutarnji list dejala ena od obiskovalk. “Samo v naši družbi je deset hudo bolnih; večinoma otroci in nekaj odraslih, ki imajo resne prebavne motnje,” je dejala. Po njenih besedah se je okužil tudi štirimesečni dojenček.

Kopalci zdaj ugibajo, kaj bi bil lahko vzrok onesnaženja. Izpostavili so bližnje stranišče, hiše z greznicami, ki niso priključene na kanalizacijo, in veliko gradbišče, kjer gradijo hotel.

Kakovost morja na ostalih plažah v Primorsko-goranski županiji je po besedah Vukić Lušić dobra. To dokazujejo tudi analize, saj 95 odstotkov odličnih lokacij za kopanje redno vzorčijo, še poroča N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje