Zaradi bakterije E.coli v McDonald’sovih hamburgerjih v ZDA umrla ena oseba

Svet 23. Okt 202410:13 0 komentarjev
McDonald's
Foto: Profimedia

Ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je izdal varnostno opozorilo zaradi izbruha okužb z bakterijo E.coli, ki so jo našli v McDonald'sovih hamburgerjih Quarter Pound. Kot poroča britanski Sky News, je zaradi okužbe ena oseba umrla, deset pa jih je bilo hospitaliziranih.

Z bakterijo E.coli se je v 10 ameriških zveznih državah okužilo 49 ljudi. Po navedbah Sky News je bilo največ primerov (27) v Koloradu, okužili pa so se tudi prebivalci v zveznih državah Iowa, Kansas, Misuri, Montana, Nebraska, Oregon, Utah, Wisconsin in Wyoming.

Po podatkih iz CDC je večina okuženih jedla McDonald’sove hamburgerje Quarter Pound, preiskave pa kažejo, da je bila bakterija najverjetneje v narezani čebuli.

Sporočili so tudi, da je McDonald’s v več zveznih državah prenehal uporabljati čebulo in goveje pleskavice za Quarter Pound hamburger, dokler preiskava ne bo zaključena.

Simptomi, ki se lahko pojavijo zaradi okužbe z bakterijo E.coli, so želodčni krči, bruhanje, driska in vročina. Pojavijo se približno tri ali štiri dni po okužbi. Za nekatere ima bolezen blage posledice, vendar se pri drugih lahko pojavijo resne težave z ledvicami.

CDC opozarja, da lahko okužba izbruhne tudi drugod po ZDA, prav tako pa svetuje, da si okuženi nemudoma poiščejo zdravniško pomoč.

McDonald’s, katerega delnice so po okužbi padle za šest odstotkov, je zapisal, da je njihova primarna naloga poskrbeti za varnost strank in da bodo še naprej sodelovali s CDC.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!