Zaradi brexita Johnsonove knjige še ni v bruseljskih knjigarnah

Svet 14. Okt 202419:53 0 komentarjev
Boris Johnson predstavlja knjigo spominov
Foto: PROFIMEDIA

Na police britanskih knjigarn je prejšnji teden prišla knjiga spominov nekdanjega britanskega premierja Borisa Johnsona. Zaradi dodatnih mejnih kontrol, ki so jih pri trgovanju med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo uvedli po brexitu, pa knjige še ni na policah knjigarn v Bruslju.

Z veliko pompa je prejšnji četrtek izšla knjiga spominov nekdanjega britanskega premierja Borisa Johnsona z naslovom Unleashed. A se je zapletlo pri distribuciji knjige v države Evropske unije.

Kot poroča Politico, si tako množica evropskih uradnikov v Bruslju knjige še ni mogla prebrati. Ko so novinarji portala preverjali razpoložljivost knjige pri britanski knjigarni Waterstones, ki ima trgovino tudi v Bruslju, so jim tam povedali, da jim je še niso dostavili. “Ni prišla, in to zaradi brexita. Ironično,” je dejal pomočnik vodje v omenjeni knjigarni.

Sogovornica je za Politico pojasnila, da britanske knjige zaradi dodatnih kontrol na meji, ki so jih uvedli po brexitu, potrebujejo približno teden dni več, da pridejo na trg Evropske unije.

Ironija, na katero se je skliceval uslužbenec v knjigarni, se nanaša na Johnsonovo podporo izstopu iz EU in izvedbo brexita v času njegovega premierskega mandata. Johnson je kot poslanec v referendumski kampanji močno zagovarjal izstop iz Unije, ob prihodu na premierski položaj leta 2019 pa je govoril o brexitu za vsako ceno. Tudi brez dogovora z EU. Formalni izstop se je zgodil 1. februarja 2020, ko je bil Johnson še vedno predsednik britanske vlade.

brexit, boris johnson
Foto: PROFIMEDIA

V knjigi spominov je nekdanji premier nanizal številne zanimive zgodbe iz časa političnega udejstvovanja. Čeprav naj bi informacije, ki si jih predata monarh in premier, ostale zasebne, je vseeno razkril, da je kraljica Elizabeta II., ki je umrla septembra 2022, zbolela za kostnim rakom. Zgodba je v javnost prišla še pred izidom knjige.

Odmevala je tudi zgodba, v kateri Johnson namigne, da je izraelski premier Benjamin Netanjahu v času Britančevega mandata na zunanjem ministrstvu v njegovi lastni kopalnici namestil prisluškovalno napravo. “Lahko je naključje ali pa tudi ne, a ko so kasneje izvajali redni pregled in iskali morebitne prisluškovalne naprave, so eno našli na stranišču,” je zapisal o srečanju z Netanjahujem leta 2017.

Razkril je še idejo za smel načrt, kako bi državi med pandemijo covida-19 zagotovil več zelo zaželenih cepiv. Razmišljal naj bi o možnosti vdora na Nizozemsko, kjer bi “v zavetju teme” iz skladišča ukradli pet milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, ker da jih niso hoteli izvoziti v Združeno kraljestvo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!