Zaradi dobav raket Rusiji je Zahod napovedal nove sankcije proti Iranu

Svet 10. Sep 202421:06 1 komentar
Antony Blinken in David Lammy
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je po današnjih pogovorih v Londonu napovedal skorajšnje nove sankcije ZDA proti Iranu. (Foto: PROFIMEDIA)

Nemčija, Francija in Velika Britanija strogo obsojajo nadaljnje stopnjevanje iranske podpore ruski agresiji proti Ukrajini. Države so proti Teheranu napovedale nove sankcije, s katerimi naj bi preklicale dvostranske sporazume z islamsko republiko na področju zračnega prometa. Dodatne ukrepe proti Iranu pa je obljubil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je dejal, da širitev vojaškega partnerstva med Iranom in Rusijo kaže na to, da iranski destabilizacijski vpliv sega dlje od Bližnjega vzhoda. Iranske oblasti medtem obtožbe zanikajo.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so danes v skupni izjavi obsodile iransko dobave balističnih raket Rusiji.

“Takoj bomo sprejeli ukrepe za preklic dvostranskih sporazumov o zračnih prevozih z Iranom,” so tri države zapisale v skupni izjavi in napovedale, da si bodo prizadevale tudi za uvedbo sankcij proti iranski letalski družbi Iran Air ter proti subjektom in posameznikom, povezanim z iransko proizvodnjo balističnih raket.

Informacije o iranskih dobavah balističnih raket Rusiji so se namreč po navedbah Berlina, Pariza in Londona izkazale za resnične in pomenijo nadaljnje stopnjevanje iranske podpore ruski agresiji proti Ukrajini, kar neposredno ogroža varnost Evrope.

“Iranski destabilizacijski vpliv sega dlje od Bližnjega vzhoda”

Nove sankcije proti Iranu je v imenu ZDA danes napovedal tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. Pred tem so iz Bruslja v ponedeljek sporočili, da ima Zahod verodostojne informacije o dobavah iranskih balističnih raket Rusiji. Napovedali so, da bodo proti Teheranu uvedli nove sankcije, če se izkaže, da to drži.

State Department je sporočil, da širitev vojaškega partnerstva med Iranom in Rusijo ogroža evropsko varnost in kaže, kako iranski destabilizacijski vpliv sega dlje od Bližnjega vzhoda, nove sankcije pa gradijo na prejšnjih, sprejetih od leta 2022.

Nove sankcije, ki zajemajo zaplembo premoženja in prepoved poslovanja, so uvedene proti letalski družbi Iran Air zaradi med drugim prevažanja delov za brezpilotna letala ter proti dvema ruskima podjetjema, ki po Kaspijskem morju prevažata dele za brezpilotnike.

Blinken je dodal, da se je več deset ruskih vojakov v Iranu usposabljalo za uporabo balistične rakete Fath-360, ki ima doseg 120 kilometrov, ki jih je Teheran sedaj dostavil Moskvi ter da so zasebno opozorili Iran, da bo ta korak pomenil izjemno stopnjevanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Moskvo pa je obtožil, da z Iranom deli tehnologijo, tudi na jedrskem področju.

Iranske oblasti sicer obtožbe odločno zanikajo. Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani je danes na omrežju X zapisal, da je širjenje lažnih in zavajajočih novic o prenosu iranskega orožja grda propaganda in laž.

Z britanskim zunanjim ministrom Davidom Lammyjem pa sta po pogovorih napovedala, da bosta ta teden prvič skupaj obiskala Kijev. Lammy je izpostavil, da bo to prvi tovrsten skupni obisk v zadnjih desetih letih, s katerim bosta izrazila zavezanost Zahoda Ukrajini, poroča britanski BBC. Dodala sta še, da njuni državi dajeta prednost varnostni pomoči Ukrajini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje