Zaradi napovedi povezovanja z Le Pen iz stranke izključili šefa Republikancev

Svet 12. Jun 202419:55 1 komentar
Eric Ciotti
Eric Ciotti (Foto: PROFIMEDIA)

Po napovedi povezovanja s skrajno desnim Nacionalnim zborom so iz francoske stranke Republikancev izključili njenega predsednika Erica Ciottija. Ta kljub temu vztraja, da ostaja vodja stranke, saj da je sklep političnega odbora stranke nezakonit. Ciotti je svojo odstavitev skušal preprečiti tudi tako, da je po sklicu izredne seje političnega odbora za ves dan zaprl sedež stranke v Parizu. Vrenje na francoski politični sceni sledi nedeljskemu sklicu predčasnih parlamentarnih volitev.

Francoski Republikanci (LR) so danes iz svojih vrst izključili predsednika Erica Ciottija, ki je v torek povzročil krizo v tej desni stranki, ko je pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami podprl doslej nepredstavljivo sodelovanje s skrajno desnim Nacionalnim zborom (RN). Iz stranke Republikancev so sporočili, da je politični odbor stranke danes soglasno izključil Ciottija.

Ta je v izjavi na omrežju X izključitev zavrnil kot grobo kršitev statuta, ki je po njegovem mnenju nezakonita in zato neveljavna. “Sem in ostajam predsednik,” je poudaril Ciotti po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Poslanka stranke Annie Genevard je ob odstavitvi predsednika še sporočila, da bodo Republikanci “francoski javnosti jasno in neodvisno predstavili kandidate” na predčasnih volitvah, ki jih je za 30. junij in 7. julij razpisal francoski predsednik Emmanuel Macron po veliki zmagi Nacionalnega zbora na nedeljskih evropskih volitvah.

Potem ko je Ciotti v torek na televiziji napovedal dogovor z RN, je med vodilnimi člani stranke izbruhnil množičen upor. Poslanec Aurelien Pradie je za francosko televizijo dejal, da Ciotti ni več predsednik stranke od tiste sekunde, ko je sprejel noro odločitev o povezovanju z RN. “Ni prostora za izdajalce in Putinove pučiste,” pa je dejala nekdanja predsedniška kandidatka stranke Valerie Pecresse.

Ciotti je kolege iz stranke še dodatno razburil, ko je po sklicu izredne seje političnega odbora danes za ves dan zaprl sedež stranke v Parizu, sklicujoč se na varnostne razloge. Odbor se je kljub temu sestal 500 metrov stran v drugem poslopju in ga soglasno odstavil.

Republikanci so kot tradicionalna desna stranka, ki izvira iz gaullistične tradicije in ki je dala več nekdanjih francoskih predsednikov, kot sta Nicolas Sarkozy in Jacques Chirac, v zadnjih desetletjih dosledno zavračali sodelovanje s skrajno desnico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje