Zaradi nevzdržne vročine v Indiji v treh dneh umrlo več kot 50 ljudi

Svet 03. Jun 202412:38 0 komentarjev
Vročina v Indiji
Vročina v Indiji (Foto: PROFIMEDIA)

Zadnjih nekaj dni temperature v Indiji presegajo rekorde. Po večini države se je segrelo do 45 stopinj Celzija, v nekaterih predelih so izmerili tudi 50 stopinj Celzija. Zaradi hude vročine je v zadnjih treh dneh umrlo več kot 50 ljudi.

Vročinski val, ki je pred nekaj dnevi zajel indijski polotok, še vztraja. Konec tedna so se dnevne temperature v večini države gibale pri 45 stopinjah Celzija, v nekaterih delih države pa so namerili tudi 50 stopinj.

Vročina je bila za marsikoga nevzdržna. Iz več delov države so poročali o primerih vročinskega udara in izčrpanosti, piše BBC.

Iz severne zvezne države Utar Pradeš so sporočili, da je po njihovih podatkih zaradi vročine konec tedna umrlo najmanj 33 ljudi. Med njimi so bili tudi sodelujoči pri splošnih volitvah, volilni uradniki, varnostniki in sanitarno osebje. Ravno to soboto je v državi potekala zadnja faza glasovanja. Glavni volilni uradnik v provinci je družinam umrlih obljubil 1,5 milijona rupij (približno 16.600 evrov) nadomestila.

Najmanj 20 ljudi je zaradi vročinskega udara umrlo tudi v provinci  Odiša, so sporočili uradniki. V zadnjih 72 urah so prejeli 99 obvestil o smrti zaradi vročinskega udara, a sumov še niso preverili.

O smrtnih primerih zaradi vročine so poročali tudi iz zveznih držav Bihar, Madja Pradeš in Džarhad.

Vročina v Indiji Vročina v Indiji
Vročina v Indiji (Foto: PROFIMEDIA)
Vročina v Indiji Vročina v Indiji
Vročina v Indiji (Foto: PROFIMEDIA)

Ob povečanem številu smrti zaradi vročine se vrstijo opozorila, da vročinski valovi v državi postajajo daljši in intenzivnejši. Zvezno ministrstvo za zdravje je sporočilo, da so med 1. marcem in 30. majem potrdili 56 smrti zaradi vročinskega udara. V tem času so v državi potrdili 24.849 primerov vročinskega udara. Opozarjajo, da bi bilo lahko dejansko število še večje.

Indijski državni center za nadzor bolezni je vročinski udar označil za smrtno nevarno stanje, s 40- do 46-odstotno umrljivostjo.

Vročinski udar je resno in potencialno smrtno nevarno stanje, ki se pojavi, ko se telesna temperatura dvigne na nevarne vrednosti. Toplotna izčrpanost je blažja oblika bolezni, povezane z vročino, ki običajno nastopi pred vročinsko kapjo.

Poleg nevzdržne vročine je po državi zaradi vremena tudi primanjkovalo vode. Zaradi povečane porabe elektrike je primanjkovalo električne energije. Indijski državni meteorološki zavod pravi, da se bodo temperature v naslednjih dneh zaradi monsunov nekoliko spustile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!