Zaradi obrekovanja mora volilnima delavkama predati svoje luksuzno stanovanje

Svet 23. Okt 202410:07 1 komentar
Rudy Giuliani
Foto: Bonnie Cash/REUTERS

Sodišče na Manhattnu je v torek odločilo, da mora nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani volilnima delavkama iz Georgie, ki jima zaradi obrekovanja dolguje skoraj 150 milijonov dolarjev, predati številne dragocenosti in luksuzno stanovanje v New Yorku, poročajo ameriški mediji.

Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani je kot odvetnik bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa v času volitev leta 2020 aktivno sodeloval pri širjenju neutemeljenih navedb o volilnih prevarah. Med drugim je delavki na voliščih v Georgii, Ruby Freeman in njeno hčerko Wandreo Shaye Moss, obtožil, da sta v Atlanti poneverjali glasove volilcev, čeprav za to ni imel nobenih dokazov.

Objavil je njuni imeni, kar je nato pogosto ponavljala konservativna televizija Fox News, ženskama pa so Trumpovi privrženci grozili s smrtjo in sta morali zapustiti dom ter se skriti.

Sodišče v Washingtonu je po Giulianijevem priznanju krivde decembra 2023 presodilo, da mora zaradi obrekovanja obema skupno izplačati 148 milijonov dolarjev. Giuliani je nato še isti mesec poskušal razglasiti bankrot.

Sodišče v New Yorku je zdaj odločilo, da ima Giuliani sedem dni časa, da ženskama preda številne dragocenosti, vključno z zbirko ur, pohištvom in mercedesom, ki je bil v preteklosti v lasti pokojne hollywoodske zvezdnice Lauren Bacall. Lastništvo luksuznega stanovanja v New Yorku bo prav tako preneseno na ženski, da ga bosta lahko prodali. Sodišče bo o morebitni predaji ostalih posesti in dragocenosti presodilo naknadno.

Zaradi poskusov spodnašanja izidov volitev, na katerih je Trumpa premagal aktualni predsednik Joe Biden, je Giuliani ostal že brez dovoljenja za opravljanje pravniškega poklica v New Yorku, postopek v zvezi s povolilnim dogajanjem proti njemu poteka tudi v Arizoni.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje