Zaradi okužbe s salmonelo v hrvaškem hotelu vsaj 30 otrok pristalo na urgenci

Svet 09. Avg 202420:01 1 komentar
Mali Lošinj
Fotografije je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Potem ko je v četrtek pri naših južnih sosedih odjeknila novica, da se je več gostov hotela Vespera na Malem Lošinju okužilo s salmonelo in bakterijo E.coli, se primeri obolelih danes vrstijo drug za drugim. Hrvaški mediji poročajo, da so samo na urgenci zaradi bruhanja, driske in visoke telesne temperature sprejeli okoli 30 otrok, število obolelih pa je po mnenju epidemiologov verjetno še višje. Kaj točno je vzrok okužb, še ni znano.

Število okuženih s salmonelo in bakterijo E.coli, ki so bivali v hrvaškem hotelu Vespera na Malem Lošinju, skokovito raste, poročajo hrvaški mediji. Do zdaj so okužbo z analizami potrdili pri več kot desetih otrocih — med okuženimi so tudi Slovenci —, a je številka najverjetneje precej višja. Samo na urgenci so namreč sprejeli okoli 30 otrok, prav vsi pa imajo podobne simptome: bruhanje, driska in visoka temperatura, poroča RTL.

“Videti je bilo kot prizor iz grozljivke. Štiriletni sin se je zbudil in začel nenadoma bruhati, imel je drisko, telesna temperatura pa je bila višja od 39 stopinj Celzija. Obiskali smo urgenco na Malem Lošinju, kjer so sumili na črevesno virozo in nas poslali v reški klinični center,” je za Dnevnik.hr pojasnil bralec Damir. Družina se je takrat nato odločila, da je bolje, da se vrnejo v Zagreb, smo poročali v četrtek. Takoj so obiskali tamkajšnjo urgenco, nato pa še Kliniko za infekcijske bolezni dr. Fran Mihaljević.

Malček je prejel infuzijo in prenočil v bolnišnici, kmalu pa je zbolela še njegova leto in pol stara sestrica.

Med okuženimi tudi Slovenci

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije je v torek iz Slovenije prejela obvestilo, da sta se dva otroka po bivanju v hotelu Vespera zdravila zaradi driske. O tem so takoj obvestili epidemiološko službo na Malem Lošinju. Kmalu zatem so prejeli še en primer.

V Hotelu Vespera, kjer še vedno poteka dezinfekcija, pravijo, da so sprejeli vse možne ukrepe, da bi zaščitili zaposlene in goste. Kaj je vir okužbe, po njihovih besedah še ni jasno. Na terenu sta tudi danes sanitarna in epidemiološka služba. Slednja je že včeraj opravila ogled in odvzela vzorce blata zaposlenih ter vzorce hrane iz restavracije, ki so bili poslani na analizo. Kaj je slednja pokazala, še ni jasno.

otrok, bolezen, vročina, povišana telesna temperatura
PROFIMEDIA

“Govorili smo s kolegi iz drugih županij in za zdaj kaže, da je imelo težave okoli 30 ljudi. Predvidevamo, da je številka še višja. Veliko okuženih prihaja iz Zagreba in Zagrebške županije, nekaj jih je iz Vukovarsko-sremske županije, iz Koprivnice, Varaždinske in Primorsko-goranske županije,” je za RTL povedala Andrea Petaros Šuran iz epidemiološke služba Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje