Zaradi prepovedi nošenja hidžaba vojakinja zapušča vrste vojske BiH

Svet 23. Maj 202412:27 2 komentarja
Islamska naglavna ruta
Foto PROFIMEDIA

Vojakinja Emela Mujanović, ki je zaradi prepovedi nošenja hidžaba v vojski BiH že dlje časa v sporu z državo, bo zapustila vojaške vrste. Njena prizadevanja je v zadnjih dneh podprlo več vidnih političark.

Po daljšem sporu z državo zaradi prepovedi nošenja islamske naglavne rute hidžab v vojski Bosne in Hercegovine je njena pripadnica Emela Mujanović ta teden sporočila, da zapušča vojsko.

“Postavili so me v položaj, ko moram izbirati med svojim poklicem in hidžabom … Bošnjaki, da ne govorim o imenih, pa tudi ostali sodržavljani, ali ste ponosni na to odločitev oziroma razsodbo, ki prepoveduje hidžab?! Pravite, da vsi želite sožitje, ne morete pa tolerirati vere svojega sodržavljana,” je v torek med drugim zapisala Mujanović na družbenem omrežju Facebook in napovedala, da bo čez nekaj dni zapustila vojsko BiH.

Vojakinjo je v sredo v njenem prizadevanju, da bi tudi v vojski lahko nosila hidžab, podprla sarajevska županja Benjamina Karić, ki se je z njo sestala v sredo. Karić je na Facebooku sporočila, da hidžab nikoli ne bi smel biti prelomnica v poklicnem razvoju Emele Mujanović ali katerekoli druge Sarajevčanke. “Hidžab je ponos in življenjski slog, ne ovira,” je zapisala županja.

Vojakinjo je poleg županje v sredo podprla tudi poslanka socialno-liberalne Naše stranke v parlamentu BiH Sabina Ćudić. Od ministrstva za obrambo pričakuje spremembo pravilnika o uniformah v Oboroženih silah BiH, ki da naj muslimankam omogoči nošenje hidžaba.

Mujanović se je po pisanju sarajevskega portala Klix.ba zaradi prepovedi nošenja hidžaba v vojski BiH že lani sestala z obrambnim ministrom BiH Zukanom Helezom. Helez je takrat po besedah njenega odvetnika pokazal pripravljenost, da ji pomaga in prouči možnosti za spremembo pravilnika o služenju v oboroženih silah BiH.

Ustavno sodišče BiH je januarja letos sicer odločilo, da prepoved nošenja hidžaba ne krši ustave. Zakon o oboroženih silah BiH dovoljuje versko izražanje, pa tudi nošenje brade, ne pa tudi naglavne rute.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje