Zaradi provokacije s severa Južna Koreja posegla po preverjeni taktiki

Svet 09. Jun 202415:47 2 komentarja
zvočniki
Foto: PROFIMEDIA

Napetosti na korejskem polotoku se le še stopnjujejo, provokacije z obeh strani pa nadaljujejo. Po tem, ko je Severna Koreja proti južni sosedi znova poslala balone s smetmi, Južna Koreja vrača udarec. Ob mejo so postavili glasne zvočnike, iz katerih so odmevala propagandna sporočila.

Južnokorejska vojska je po šestih letih na meji s Severno Korejo ponovno vključila glasne zvočnike, usmerjene proti severni sosedi, poroča Reuters.

Zvočniki so postavljeni na različnih lokacijah južno od ograje iz bodeče žice, ki označuje južni rob meje demilitariziranega območja, nekateri pa so nameščeni na tovornjakih, ki se lahko premikajo vzdolž meje. Zvok, ki odmeva iz zvočnikov, se lahko sliši tudi do 20 kilometrov daleč, s tem pa bi lahko dosegel številne severnokorejske vojake in civiliste.

Južna Koreja se je za to potezo odločila po tem, ko je severne sosede večkrat opozorila, naj prenehajo s pošiljanjem vrečk s smetmi, pritrjenih na balone. Zdelo se je, da bo Severna Koreja s provokacijo prenehala, potem pa je v soboto proti Južni Koreji znova poletelo več sto balonov z vrečkami smetmi. Na drugi strani meje naj bi jih uspešno pristalo 80.

Poveljstvo južnokorejske vojske je lokalnemu prebivalstvu svetovalo, naj se predmetov ne dotikajo in jih prijavijo bližnjim vojaškim ali policijskim organom. Opozorilo je tudi na morebitno škodo, ki bi jo povzročili baloni, ki so v soboto začeli prihajati s severa proti jugu, je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

Severnokorejski balon s smetmi
Foto: Yonhap via REUTERS

Danes se je nato sestal južnokorejski svet za nacionalno varnost, ki je razpravljal o odgovoru na kampanjo Pjongjanga. Odločili so se, da odgovorijo s taktiko, ki jo je nekdanja predsednica Park Geun-hje označila kot “najučinkovitejšo obliko psihološkega vojskovanja”. Proti Severni Koreji so takrat usmerili glasne zvočnike, iz katerih se je zaslišala priljubljena K-pop glasba, pomešana s svetovnimi novicami in informacijami o demokratični ter kapitalistični družbi.

“Ukrepi, ki jih bomo sprejeli, bodo morda neznosni za severnokorejski režim, vendar pa bodo severnokorejskim vojakom in ljudem poslali sporočilo upanja in svetlobe,” je po poročanju Reutersa dejal južnokorejski svet za nacionalno varnost.

Zvočnike so prižgali v nedeljo popoldne po lokalnem času, kako dolgo jih bodo imeli prižgane, pa je po navedbah južnokorejske vojske odvisno od odziva Pjongjanga.

Južna Koreja je ta mesec prekinila vojaški sporazum s Severno Korejo iz leta 2018, katerega cilj je zmanjšanje napetosti med državama, še poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje