Zaradi ruskih napadov Ukrajina zaustavila delovanje štirih reaktorjev

Svet 30. Avg 202408:25 0 komentarjev
Nuklearna elektrarna Rivne
Foto: PROFIMEDIA

Med močnim ruskim zračnim napadom v ponedeljek so v Ukrajini začasno ustavili delovanje štirih nuklearnih reaktorjev. Rusija napade nadaljuje tudi drugod. V Sumiju so ruske sile ranile več ljudi. Iz Ukrajine poročajo še o strmoglavljenju letala F-16, pri čemer je umrl pilot.

Zaradi ruskih zračnih napadov je Ukrajina ta teden začasno ustavila delovanje štirih reaktorjev, o čemer je Kijev obvestil tudi Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA).

Med močnim ruskim zračnim napadom v ponedeljek so morale ukrajinske oblasti iz omrežja izključiti tri reaktorje v jedrski elektrarni Rivne. Zaradi tega se je okrepila proizvodnja v jedrski elektrarni na jugu Ukrajine, a so morali zaradi nihanja napetosti v omrežju kasneje izklopiti enega od reaktorjev te elektrarne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Zelo sem zaskrbljen zaradi vse večje ranljivosti ukrajinske energetske infrastrukture in morebitnega vpliva, ki bi ga to lahko imelo na varnost delujočih jedrskih elektrarn v Ukrajini,” je dejal generalni direktor IAEA Rafael Grossi.

Rusija je z bombardiranjem že uničila ali poškodovala številne termo in hidroelektrarne. Jedrskih elektrarn, ki so pod ukrajinskim nadzorom, ni napadala, vendar nanje vplivajo nihanja v električnem omrežju. Največja ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju je sicer pod nadzorom ruskih sil in ne deluje. Grossi je napovedal nov obisk nuklearke v Zaporožju.

Strmoglavilo bojno letalo F-16, pilot umrl

Ruske sile nadaljujejo napade tudi na druga območja Ukrajine. Najmanj trije ljudje so bili v četrtek ranjeni v napadu na kraj Seredina-Buda v regiji Sumi, o ranjenih poročajo tudi iz istoimenske prestolnice regije, poroča ukrajinski portal Kyiv Independent.

Ukrajina je medtem izgubila novo bojno letalo F-16, je v četrtek potrdila vojska. Ameriško bojno letalo je strmoglavilo v ponedeljek, medtem ko je sodelovalo pri odbijanju obsežnega ruskega napada. Pilot je umrl.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!