V ameriškem mestu Tacoma se je v pol leta šest ljudi okužilo z bakterijo listerijo in zaradi tega imelo hude zdravstvene zaplete. Trije okužbe niso preživeli. Kot se je izkazalo, so se vsi okužili v isti restavraciji, v kateri so si med februarjem in julijem privoščili sladoledni napitek.
Zaradi okužbe z bakterijo listerijo so v ameriškem mestu Tacoma v pol leta umrli trije ljudje, še trije pa so se zdravili v bolnišnici. Kot piše CNN, so se najverjetneje okužili s sladolednim napitkom, ki so ga naročili v restavraciji verige Frugals.
Prvi izsledki preiskave so pokazali, da je izbruh bolezni povezan s slabo očiščenimi aparati za sladoled. Analize so po poročanju CNN pokazale, da je zdravstvene težave povzročil isti sev bakterije. Kot kaže, je bila čistoča strojev za sladoled v restavraciji dolgotrajnejši problem, saj so šest primerov okužb zaznali med februarjem in julijem letos.
V podjetju, ki vodi restavracije, so se opravičili in v vseh restavracijah začasno ustavili proizvodnjo sladoleda. Napovedali so testiranje in obsežno čiščenje ter obljubili sodelovanje pri preiskavi.
Bakterija povzroča bolezen listeriozo, ljudi pa lahko prizadene tudi do 70 dni po zaužitju. Ameriške zdravstvene oblasti zato vsem, ki so jedli v restavraciji Frugals v Tacomi in imajo simptome listerioze, svetujejo obisk zdravnika.
Odrasle zdrave osebe s kliničnimi znaki zbolijo redko in listeriozo z blagimi znaki prebolijo v nekaj dneh, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Med simptomi so običajno slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura, driska, slabost in bruhanje. Po podatkih inštituta so pri nas od leta 2005 do 2014 prejeli 80 potrjenih primerov listerioze, umrlo pa je 18 obolelih.
Bolezen je lahko huda in smrtonosna predvsem za ranljive skupine ljudi. Mednje sodijo nosečnice, novorojenčki, kronični in imunsko oslabljeni bolniki ter nekateri ljudje, ki veliko delajo z živalmi, na primer kmetje, veterinarji in delavci v klavnicah. Listerioza pri njih poteka kot težko sistemsko obolenje z vnetjem možganov in možganskih ovojnic ter septikemijo. Smrtnost je v teh primerih tudi do 50-odstotna, piše na spletni strani NIJZ.
Ljudje se predvsem okužijo z zauživanjem okužene hrane. Da bi se izognili okužbam na NIJZ, svetujejo, da skrbimo za čistočo v kuhinji in hladilniku, da sadje in zelenjavo operemo, surovo mleko prekuhamo, meso pa toplotno obdelamo.
Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!