Zaradi stavk na nemških letališčih odpovedanih nekaj sto letov

Gospodarstvo 13. Mar 202311:26
Stavka na letališču v Berlin
Stavka na letališču v Berlin (Christian Mang/REUTERS)

Na nekaterih nemških letališčih poteka stavka, zaradi česar so odpovedani številni leti. V sindikatu Verdi želijo s stavko podkrepiti zahteve po višjih plačah.

Zaposleni na nemškem letališču Berlin Brandenburg ter letališčih v Hamburgu, Hannovru in Bremnu danes stavkajo. V Berlinu naj bi bilo posledično odpovedanih okoli 200 letov, v Hamburgu so odpovedali vseh 123 za danes načrtovanih letov.

V Hamburgu se je stavka začela v nedeljo z začetkom nočne izmene okoli 22. ure. Po navedbah sindikalnih virov je bilo k stavkovni akciji povabljenih približno 2.000 delavcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah letališča je zato odpovedanih vseh 123 načrtovanih letov. Poleg tega je bilo v nedeljo odpovedanih 50 od 121 letov v Hamburg, načrtovanih za ponedeljek.

Na letališčih v Hannovru in Bremnu se je stavka začela opolnoči in bo potekala 24 ur. Po navedbah sindikata Verdi danes na teh letališčih ne bo moglo vzleteti ali pristati nobeno potniško letalo.

V Hannovru je bilo za danes prvotno načrtovanih 35 odhodov in 34 prihodov. V Bremnu je bilo prvotno načrtovanih 20 odhodov in 19 prihodov.

Na letališču Berlin Brandenburg se je stavka začela okoli 3.30 in bo trajala do polnoči. Odpovedanih je bilo približno 200 odhodov. Po podatkih letališča je stavka prizadela približno 27.000 potnikov. Na letališču pričakujejo, da bo odpovedana približno tretjina od 200 načrtovanih prihodov, je v nedeljo pojasnil tiskovni predstavnik berlinskega letališča.

Po navedbah sindikata je v ozadju stavk neuspešno kolektivno pogajanje o plačilu delavcev na področju varnosti v letalstvu za delo ob neugodnem času, poroča dpa.

Verdi je stavko na letališču Berlin Brandenburg pripravil že januarja, posledično pa je bilo odpovedanih ali prestavljenih okoli 300 letov. Februarja je potekala stavka na sedmih nemških letališčih, in sicer v mestih Bremen, Dortmund, Frankfurt, Hamburg, Hannover, München in Stuttgart.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar