Zaradi suma zlorabe evropskega denarja preiskave v hrvaškem mesnem predelovalcu

Svet 13. Jun 202413:10 0 komentarjev
sedež EPPO v Zagrebu
Foto: Ivan Hrstić/N1 Zagreb

Na Hrvaškem je v teku več preiskav, ki jih je sprožil Urad evropskega javnega tožilca. Preiskava poteka proti več hrvaškim državljanom, ki jih sumijo subvencijskih goljufij v vrednosti več milijonov evrov in ponarejanja listin na škodo proračuna EU. V središču preiskave naj bi bilo podjetje Mesna industrija Vajda iz Čakovca.

Urad evropskega javnega tožilca (EPPO) je uvedel preiskavo v več hrvaških županijah zaradi suma subvencijske goljufije in ponarejanja listin, so danes sporočili iz EPPO. Več hrvaških državljanov sumijo, da so s svojim početjem Evropsko unijo oškodovali za več milijonov evrov.

Nujni preiskovalni ukrepi so posledica kriminalistične preiskave, ki jo vodi EPPO v sodelovanju s policijsko upravo medžimurske županije, so še sporočili iz EPPO. Pojasnili so, da preiskava poteka proti več hrvaškim državljanom. Dodali so, da jih utemeljeno sumijo subvencijskih goljufij v vrednosti več milijonov evrov in ponarejanja listin na škodo proračuna EU.

Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo hrvaški mediji, je v središču preiskave Mesna industrija Vajda, ki je del Grupe Pivac. Gre za znano hrvaško podjetje iz Čakovca, ki je lani imelo 98 milijonov evrov prihodkov in 2,1 milijona evrov dobička.

Portal televizije N1 Zagreb neuradno poroča, da preiskovalci sumijo, da je Vajda črpal denar iz skladov EU, vendar pa ga nato ni namensko porabila oziroma vložila. Sumijo tudi, da naj bi bile listine ponarejene z namenom opravičevanja nezakonite porabe denarja. Kot še poroča hrvaški N1, je Vajda v preteklosti izjavljala, da je 50 odstotkov svojih naložb pokritih z evropskim denarjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!